Идва нов световен икономически ред. България напуска руската зона на

...
Идва нов световен икономически ред. България напуска руската зона на
Коментари Харесай

Тихомир Каменов: В Давос има магически дух - оптимизмът винаги преобладава

" Идва нов международен стопански ред. България напуща съветската зона на въздействие ", това сподели в изявление за Епицентър. бг на 12 април 2022 година Тихомир Каменов - създател на " Търговска Лига " и експерт по интернационално обществено и частно право; единственият българин старши член на Световния Икономически Форум, Давос и Европейската финансово-икономическа конференция ‚Амброзети‘.

" - Агресията на Русия против суверенна Украйна и потресаващите жестокости на съветската окупационна войска след 24 февруари и през последните 7 седмици сложиха дефинитивно завършек на „ политиката на приобщаване “, възприета от развития либерален свят към Русия след Горбачов и ускорена след интеграцията на Източна Европа...

- Путин попадна в клопката на личните си автократични идеологеми и тайни схеми, като не можа да разбере, че всеки народ, който е усетил свободата и просперитета на демократичния капитализъм, въстава против всякаква форма на абсолютизъм, изключително външна брутална експанзия...

- В Брюксел и Вашингтон схващат добре, че цялостното уединяване на Русия, доколкото е допустимо, без значение от цената, не е оптималният курс за осъществяване на задачите на мира и стабилността...

- Едва ли Украйна ще събере толкоз доста мощ, че да изтласка изцяло агресора (руската армия) от окупираните територии на изток и югоизток, изключително от Крим...

 

- Така че се върви към „ корейско “ решение без пълностоен кротичък контракт, или без контракт изобщо, и по този начин с доста, доста неуредени следвоенни въпроси... "

Това бяха част от прогнозите на Тихомир Каменов отпреди година, които времето удостовери като действителности.

Днес Тихомир Каменов е още веднъж в Давос и още веднъж беседваме за бъдещето на света.

 

 

- Здравейте, господин Каменов, след сбъднатите ви прогнози в изявлението ни от 12 април 2021 година, в този момент ми кажете, апелирам - към този момент 20 години сте старши член на Форума, какво ние не знаем, а вие знаете за света? В Давос си дават среща министър председатели, президенти, министри, вложители от целия свят.

 

- Живо-здраво, няма монопол на знанието в днешния надълбоко обвързван свят. Темите и обособените изявления, мнения и прогнози всеки може елементарно да научи мигновено в мрежата. Разбира се, познавам множеството от значимите участници, с които може да се разменят персонални отзиви – от време на време потребни и забавни или тривиални, само че е значимо персоналното другарство, лице в лице. А и по този начин се усещат нюанси на връзките, може да се плануват последствията от бездействието при известни трендове и процеси. Най-важно е, когато непознатите водачи питат националните бизнесмени за тяхната оценка за икономическата и капиталова среда в тяхната страна, като че ли вършат „ засечка “ от първа ръка на това, което знаят от медиите, сътрудниците - национални водачи, техните посолства и служби.

- Какво значи това съответно за България?

- За огромно страдание репутацията на България се свързва, като рутинна настройка, с отрицателни вести – същински или подправени – макар че има проблясъци като „ Три морета “ и други. И макар че в персонални диалози съм реализирал доста позитивни самопризнания от огромни политици и международни бизнесмени, общото мнение за България, в най-хубавия случай, е балансирано-неутрално. Видяхте всъщност какъв брой са рехави запасите на Нидерландия и Австрия против нашето „ шенгенстване “, а в действителност надълбоко са вкоренени предубеждения и отрицателно мнение, постоянно употребявани за вътрешнополитически цели.
 
- Това, че нямаме устойчиво държавно управление към този момент 2 години, че сме забъркани в киберскандали и нямаме безапелационни и мощни геополитически позиции в поддръжка на нашата евроатлантическа интеграция, е известно, само че Борисов и царят вървяха в Давос, като министър-председатели. А в този момент няма никой от държавното управление на Форума - нито министър председател, нито президент.

- Идваха, да, и това беше отлично за тези години. Не, че са чували единствено ласкави неща за страната и тяхното ръководство, само че наличието им на Форума беше значимо. Борисов дори се разсърди през януари 2018 година, когато България председателстваше Европейски Съюз, от нелепостта на един скандинавски вложител, скаран с обстоятелствата, та се наложи с Пленкович (министър ръководител на Хърватия, бел.ред.) да го убедим да се върне на сесията. После заведох Кристин Лагард и ги срещнах с Борисов – по този начин се разприказваха и сприятелиха, че закъсняхме за сесията с президента Тръмп. Физическото и прочувствено доближаване в претъпкания Конгресен център и преоткриването на личността зад фасадата на купите и длъжностите е така наречен вълшебен „ дух на Давос “.
 
- Значи, да забележим къде са в този момент Пленкович и Хърватска с тяхната сговорна и отзивчива политика – в Шенген и в Еврозоната, и къде сме ние - скарани между тях?

- Да, те са там, където ние от дълго време трябваше да ги чакаме, в случай че след 2007 година с цели шест и половина години преднина в участието в Европейски Съюз бяхме поредни и единни в преследването на националните ползи, наблягам.

Те, другите, извършват завета на нашите велики строители на освободена и съединена България „ Съединението прави силата “ – довел до 7-та стопанска система в Европа през 1939 година

А ние, българите, изпуснахме инерцията на външно и дори вътрешнополитическия актив, която бяхме набрали по самодейността „ Присъединяване на Западните Балкани “ през 2017-2019 година

 

Изпращам ви една фотография, на която ясно се вижда по какъв начин в закритата сесия в Давос министър председателите Борисов, Рама, дружно с Пленкович и Каменов седят най-близо от двете стани на президента на Форума Б. Бренде, и несъмнено, ние дружно водихме тематиките и коментирахме упованията на всички други участници от Виена до Атина.

 

Пропиляхме интернационалния и публичния капитал и ентусиазъм, което бяхме събрали, включително от сесията на Световния стопански конгрес, която се организира през май 2018 година в София.

 

- От Съединени американски щати и Швейцария следите ли политиката у нас?

- Да,  с отчаяние от всеобщия кариеризъм или откритата шмекерия, навлезли всеобщо в политическия живот.
 
- Но това се отнася за една от новите партии, най-малко по този начин сподели президентът?

- Сигурно повече е по този начин, само че „ зрънца “ има и в заварените партии. Ето да вземем за пример, придобилият популярност държавен шеф, след това министър, след това народен представител Костадин Ангелов, който, подкрепят от една кратковременна министърка (от с. Курново, Романско), блокира за цели 14 месеца вече  най-модерния план в българското опазване на здравето – ‚Сърце и Мозък‘ София;  после подреди проектоправителство, цялостно с положителни лекари-клиницисти, само че без един ден подготовка и политическа кариера - тази пробна политика отвращава чужденците, а очевидно и будния български народ, който даже не желае да гласоподава към този момент.
 
- Да, хората са обезверени - ще забележим какво ще се случи на идващите избори. За опазването на здравето настрана би трябвало да намерим време да приказваме, тъй като визира всички и е най-важният въпрос за бъдещето на нова България. А в Давос в този момент настроението е тъмно също, нали, тъй като има доста рецесии за разискване?

- Така наподобява единствено видимо. „ Духът на Давос “ е неповторим и инфекциозен с вдъхновението и своя оптимизъм. Ще го усетите, в случай че прочетете или гледате главните изявления, всеобщо налични онлайн. Доминира китайското схващане за „ рецесия “ и „ опция “ в едно разбиране.

В Давос оптимизмът постоянно доминира. Черногледците се смиряват, оптимизмът на далновидните взема връх. Така беше дори през януари 2009 година, когато финансовата рецесия в Съединените щати, Европа и света върлуваше с цялостна мощ.

Така беше и през януари 2020 година, тъкмо преди надвисналата Ковид пандемия. Така ще бъде и в този момент, без значение от мрачните прогнози за тежка криза и тежки месеци на война в Европа и предстояща безработица.

 

У нас, за жалост, ясно се вижда отсам, прекомерно доста социална сила се похабява в спиралите на интригантстване, безкрайни мнения на явни нелепости, оклеветяване на съперници и конкуренция, а дефицитът на правдивост се задълбочава и изключително мъчително: огромните, значими, национални тематики се вземат решение постоянно небрежно и постоянно некадърно в множеството сфери на обществено-икономическия живот. Бавно стават положителните резултати.

Затова в този момент е значимо ние, бизнесмените, данъкоплатците и вложителите и цялата Родина да излезем по-силни от рецесиите със своевременни вложения и далновидни политически решения.
 
- Какво си пожелавате и какво пожелавате на нашите читатели?

- Да имам сили и късмет да приближа България към позицията на примерен медицински център на Балканите, а на читателите – всички без изключение – да дочакат тези дни на огромно интернационално удивление и берекет от помощ и грижи за тях.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР