Идва най-прекрасното време за празнуване, нали?! Коледа, Нова година...Хайде, сега

...
Идва най-прекрасното време за празнуване, нали?! Коледа, Нова година...Хайде, сега
Коментари Харесай

Ужас, идат празници...

Идва най-прекрасното време за празнуване, нали?! Коледа, Нова година...Хайде, в този момент да поговорим за истината - за повечето настоятелен хора това е един от най-хаотичните и натоварени интервали от дванадесетмесечието.

Както споделя специалистът по ръководство на времето Джули Моргенстерн, има огромно разлика сред идеализираната на визия за празниците като време за отдих и отмора, и действителната обстановка, която е белязана от напън и напрежение от всяка страна.

„ Освен че би трябвало да продължим да си вършим работата, която в множеството случаи е забързана поради късите периоди  преди края на годината, ние би трябвало да изпълняваме и общоприетите си персонални и фамилни отговорности – готвене, почистване, пране, вървене по магазини и спане. “, споделя тя.

„ Добавете към всичко това упованията за наличие на празненствата на компанията и за посещение при родственици и другари, и ще осъзнаете, че няма да ви остане доста време, с цел да се порадвате на празничния сезон “, прибавя тя.

Ключът към по-доброто превозване по време на празниците е в построяването на граници – и то не просто лист със строги правила, а реалистични тактики, които може да приложите на процедура още през днешния ден:

Създайте два листата – „ Трябва да го направя “ и „ Може да изчака “

Понякога установяването на цели не е толкоз елементарно, колкото ни се желае. Нещата стават още по-сложни, когато имате да вършите 10 неща, и би трябвало да подберете тези задания, които да бъдат изпълнени първи. По тази причина HR специалистът и съавтор на „ Working with Difficult People “ Ейми Купър Хаким поучава да методите към тази тематика: вместо да се фокусирате върху цялостното елиминиране на някои от вашите отговорности, пренасочете вниманието си към тяхното преразпределяне в два листата – „ Трябва да го направя “ и „ Може да изчака “

Ето по какъв начин работи тази тактика: От лявата страна на листа напишете 10 неща, които смятате, че би трябвало да бъдат приключени преди 1 януари. От дясната страна напишете „ Неща, които могат да почакат до 2 януари “. Както можете да се досетите, някои от точките от лявата страна ще минат вляво. Хаким споделя, че възприятието за неотложност може да бъде понижено, в случай че проучваме сериозно отговорностите, които имаме, и в случай че сме задоволително смели, с цел да защитим целите си.

„ Когато ви дадат нова задача, поставете я в една от двете колонки. Ако смятате, че тя би трябвало да попадне в листата с нещата, които би трябвало да извършите допустимо най-бързо, то нещо друго от него би трябвало да бъде оставено за по-късен стадий. Кажете на шефа си, че с цел да се справите добре и в точния момент с тези задания, ще би трябвало да отложите някои от отговорностите си за следващата година “, споделя още Хаким.

Помислете за това какво точно искате от празниците

Дори и през последните 10 години да сте ходили на едни и същи фамилни сбирки, би трябвало да знаете, че не сте задължени да продължите да го вършиме, било то тъй като нямате време или просто тъй като не желаете. Същото важи за размяната на дарове в офиса. Макар че може да се включите в тези мероприятия, вие не сте задължени да си сложите противен пуловер и изкуствена усмивка, в случай че предпочитате вместо това да отделите време за зимна сънливост. Моргенстерн поучава да си изберете две или три събития от персоналния си живот и още толкоз от професионалния, които да бъдат единствените, на които ще отделите внимание.

Задайте краен период

Има основна разлика сред това да се явите на коктейл, проведен от ваш клиент, и да отделите 30-тина минути за диалози с гостите, и това да прекарате цялата си вечер на това място, до момента в който барът не затвори. Един метод да намалите хауса по време на празничния сезон е като си дадете период за всяко събитие, среща и задача. Невропсихологът доктор Джуди Хо, споделя, че този метод към ръководството на времето може да ни помогне да си върнем контрола над нашето всекидневие. По този метод, когато вършим нещо, ние няма да се тормозим за идната задача и ще можем да се фокусираме върху сегашното, знаейки, че сме отделили време от графика си за другите си отговорности.

Пренасочете диалога

Установяването на граници не би трябвало да бъде ограничавано до срещите и празненствата. То включва и вашето прочувствено и психическо положение. Много хора се тормозят да се прибират вкъщи за празниците поради редицата досадни въпроси, с които биват записвани от своите близки. Д-р Хо поучава да се подготвите с разнообразни тематики на диалог, с които да отбивате тези въпроси и да пренасочвате връзката в друга посока, когато се чувствате неловко.

„ Ако някои от членовете на вашето семейство непрекъснато ви занимават с въпроси, за които не ви се приказва, би трябвало да ги информирате, че желаете да промените тематиката. Ако те не престават да упорстват за отговор, повторете още веднъж, че не желаете да дискутирате това. Не си позволявайте да бъдете хванати в капан, пробвайки се да обясните за какво не ви се приказва по тази тематика. “ Казва тя.

Вземете си отмора от обществените мрежи

Ако страдате от актуалната уплаха на обществените мрежи, известна още като FOMO(Fear of missing out), или на български „ страхът да не пропуснете нещо “, брачният и фамилен терапевт Мелъди Ли поучава да си вземете отмора от Фейсбук, Instagram и Twitter до новогодишната вечер.

„ Освен че по този начин ще бъдете по-продуктивни в работата, вие ще имате опцията да оцените времето, което прекарвате с обичаните си хора, и да се спасите от изкушението да скачате от събитие на събитие “, прибавя тя.

......................................

Линдзи Тайгър за Fastcompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР