Идеята за вземане на домашен любимец или в случая, на

...
Идеята за вземане на домашен любимец или в случая, на
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем преди да си вземем домашен любимец?

Идеята за взимане на домакински любим или в тази ситуация, на който ще обърнем внимание - куче, е страхотна. Все отново това е " най-хубавият другар на индивида ". Но какви отговорности и грижи следват от това решение, ще обсъдим с ветеринаря Мария Генкова.

Мария Генкова e на 27 години и е родена в София, само че съзнателният ѝ живот е минал в град Враца.

Завършва междинното си обучение в Математическата гимназия във Враца и по-късно записва ветеринарна медицина към Лесотехническия университет в София. Още до момента в който е студент стартира да отивам на стаж в клиниката, в която работи и до през днешния ден – Ветеринарна клиника Green Do.

Обича работата си и е имала шанса да работи на доста разнообразни места, разнообразни по рода си длъжности краткотрайно, до момента в който учи. Последната компания, в която работи преди да стартира в клиниката е огромна и " лъскава ” в областта на колите.  Повечето хора не съумяват да схванат за какво те избира да бъде измежду животните, космите и всички неща свързани с разчистване и обгрижване на тези животни пред чистия офис и спретнатото работно облекло... Това е точно тъй като обича специалността си и я приема като задача.

Нека стартираме с избора на куче. Трябва ли да подберем породата съгласно избрани критерии - размер на жилище, съществуване на двор, опция за разходки?

Разбира се, че би трябвало да се съобразим с много фактори при избора на куче. Големите породи не са подобаващи за апартамент, тъй като имат потребност от повече придвижване, само че в случай че сме склонни да им доставяме към 4 часа дневно бягане и игра на открито има по какъв начин да се направи компромис за апартамент. Моят съвет  е - в случай че ще бъде отглеждано в апартамент, то дано кучето да бъде от дребните до междинни породи. В забързаното ни всекидневие малко са хората, които могат да си разрешат повече от един час дневно за разходка на домашния любим.

Какви отговорности ни чакат откакто се сдобием с домакински любим? За какво би трябвало да сме готови?

Отговорностите при развъждане на домакински любим са големи, множеството хора не го осъзнават при взимането на " дребното, сладко кученце ”, само че в действителност си е съвсем като развъждане на дете. На първо място стои отговорността за здравето на това животно – началните имунизации, обезпаразитяване, грижа за космената завивка, хигиената и така нататък Друг значим аспект е възпитанието! Изключително значим миг, омаловажаван от доста стопани първоначално и сериозен проблем в бъдеще. Кучето е като малко дете, когато не се възпита вярно още в ранна възраст по-късно става съвсем невероятно да се промени държанието му и от там идват голям брой проблеми – като стартираме от по-пренебрежимите като  осъществяване на физиологичните му потребности у дома (на места непозволени за това) и стигнем до нападателно държание и нахлуване на хора. Също по този начин, когато имаме домакински любим би трябвало да има на кого да разчитаме до момента в който сме на отмора, тъй като не на всички места одобряват кучета и не е и належащо.

Има породи, които са подобаващи за хора с алергии. Кои са те?

Породите, които са подобаващи за хора с алергии са тези, които имат малко по-различна козината от всекидневно,  а точно:  козината не линее и има характерности на косъма близки до човешката коса. Такива породи са  пуделите , които имат двуслойна космена завивка, която задържа прахта и мръсотията в себе си,  йоркширските териери,  които са известни с това, че косъма им е като човешката коса и не се скубят, бишон фризе – също порода, която не се скубе и не излъчва никаква миризма. Има и други породи, само че това са най-популяните в България.

Какво е първото нещо, което би трябвало да създадем откакто си вземем куче?

Първото нещо, което би трябвало да създадем откакто си вземем куче е да си намерим ветеринарна клиника, която ще посещаваме с нашия нов член на фамилията. Клиниката би трябвало да бъде относително покрай жилището, където ще отглеждаме кученцето, с цел да може бързо да се реагира при всяка обстановка. Трябва стопаните да се усещат сигурни в лекаря, който ще поеме здравната грижа за животинчето и да има добра връзка сред стопаните и лекаря.

Колко постоянно би трябвало да посещаваме ветеринар?

В първите месеци до момента в който кучето е още бебе визитите при ветеринарния доктор са по-чести, на към 10 до 14 дни. Ако се следва общоприетият проект на обезпаразитяване и имунизация един път на  2 седмици е безусловно обикновено да се виждате с вашия ветеринарен доктор.

Как да изберем подобаваща храна?

Пълноценното хранене  на бебето куче е доста значимо, тъй като по този метод ние осигуряваме вярното развиване на костната, храносмилателната система и цялостното развиване на кученцето. Най-добре е да вземете поради рекомендациите на вашия ветеринарен доктор при избора на храна. Това, което аз поучавам моите клиенти е да изберат суха храна, марка от висок клас и да се следва грамажа, който е показан на всеки пакет храна по отношение на тежестта и възрастта на кучето. Не се предлага честата промяна на храната, както и даването на човешка храна, тъй като има доста подправки и артикули, които са токсични за кученцето и могат да доведат до гастроинтестинални проблеми.

 2354471

Кога има потребност да прибавим витамини?

Ако нямаме опция да храним кученцето със суха храна от висок клас е безусловно наложително да прибавим витамини към дневната дажба. Също по този начин в случай че имаме време и предпочитание да изхранваме кучето с домашно приготвена храна (която не е излишък от нашата храна, а е приготвена особено за кучето), в този случай отново е наложително да прибавим витамини към храната.

Кучетата от породите с по-дълъг косъм имат потребност от сериозна поддръжка на козината. Колко постоянно би трябвало да ги решим и какво друго би трябвало да вършим?

Това, че единствено кучетата с дълга козината имат потребност от поддръжка на косъма е безспорна илюзия. Всяка порода има потребност от поддръжка на козината – всекидневно ресане на космената завивка, с цел да може да се отстранява мъртвата четина. Почистване с подобаващи артикули след всяка разходка и несъмнено къпане съгласно опциите на всеки собственик. Аз предлагам един път месечно да се къпе кучето. Преди имаше разбиране, че не е редно къпането по-често от 2-3 пъти годишно, само че в случай че се употребява вярната козметика  може и всяка седмица да се къпе кучето. Въпрос на персонален избор.

Важни ли са играчките за нашите пухкави приятели?

Играчките са значими във всяка една възраст. При бебетата играчките разрешават да се изразходва сила и кученцето по-лесно да бъде приспособено към новия си дом. При промяната на млечните зъбки играчките също имат значима функционалност. Когато към този момент е в зрелост кучето отстранява насъбраната плака от зъбите играейки с по-твърди гумени играчки. Трябва  да се има поради, че дребни, лесни за усвояване играчки и такива от по-тънка гума или плат, които могат елементарно да бъдат раздрани не са подобаващи, тъй като постоянно се случва усвояване на огромно парче, което постанова хирургично премахване.

Ако сме на работа по през целия ден, проблем ли е кучето да стои единствено? За какво би трябвало да внимаваме?

Ако кученцето от малко е привикнало да бъде единствено у дома не е проблем, че ще го оставяме до момента в който сме на работа. Разбира се, те се усещат най-добре в нашата компания, само че малко са хората, които имат опция да са по през целия ден с кучето си. Трябва да внимаваме, когато оставяме кучето единствено да няма достъп до отворен прозорец, тъй като има породи, които скачат доста и са любопитни. Трябва да внимаваме да няма предмети и играчки, които могат да бъдат погълнати и да няма достъп до храна, тъй като кучетата са лакоми и не стопират да ядат до момента в който не свърши храната, а това от време на време може да е доста рисково.

Как нашият любим ни дава сигнал, че нещо не е наред с него здравословно?

Много зависи от здравословния проблем, само че в множеството случаи кучето е унило, не се храни, не е игриво. Понякога има гастроинтестинални проблеми, което налага  незабавното посещаване при ветеринарния доктор. Всеки собственик познава толкова  добре своето куче, че постоянно знае когато има нещо неправилно.

Трябва ли да кастрираме кучето си? Защо?

Първото доста значимо нещо  е какъв е пола на кучето. При женски кучета, които не са планувани за разплод кастрацията е наложителна, в случай че желаеме да предпазим кучето си и да има по-дълъг и пълностоен живот. Хормоните, които се излъчват от яйчниците  провокират  образуването на туморни обединения по млечните жлези, от време на време след разгонване се следи съществено инфектиране на матката, което най-често постанова незабавна кастрация по медицински аргументи.  При мъжките кучета кастрацията не е с чак толкоз наложителен темперамент, в случай че всичко е наред с кучето, т.е. в случай че няма унаследен проблем (задържане на тестис в коремна празнина – крипторхид). След 6-7 годишна възраст може да се следи хиперплазия на простатната жлеза, в резултат фунцкията на тестисите,  което също постанова кастрация. Друга причина при мъжките кучета за кастрация е агресивното държание към други кучета. След отстраняването на тестисите, които излъчват тестостерон, експанзията доста понижава.

Как протича самата процедура? Опасна и комплицирана ли е?

Всяка процедура обвързвана с въвеждане на животното под упойка е рискова. И при мъжките и при женските кучета кастрацията се прави под упойка. При мъжките кучета в случай че тестисите са ситуирани в скроталната торба (където е обикновено да бъдат), интервенцията не е обвързвана с отваряне на коремна празнина, само че в случай че животното е крипторхид и има  арестуван в коремната празнина тестис,  към този момент става въпрос за по-сериозна хирургична интервенция. При женските кучета кастрацията е коремна интервенция и крие своите опасности. Най-често се отстранява цялата матка с двата яйчника, само че има и процедура, която съставлява унищожаване единствено на яйчниците. В множеството клиники се практикува лапаротомията като способ за кастрация, само че към този момент има и клиники, в които може да бъде кастрирано лапароскопски кучето.

 2354472

Вижте цялото изявление на
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР