Идеята за създаване на международен ден на жената се появява

...
Идеята за създаване на международен ден на жената се появява
Коментари Харесай

Честит 8-ми март! Думи, които всяка Edna трябва да чува, но не само днес

Идеята за основаване на интернационален ден на дамата се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20-и в., която поражда митинги за възстановяване изискванията на труд.

Първият Ден на дамата е маркиран на 23 февруари 1909 г. в САЩ  по самодейност на Американската социалистическа партия.

 8 март iStock

Календарната дата се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, още веднъж през март, тези дами основават своя първи работен профсъюз.

Съществуват обаче отзиви, че този факт не е доказан, а е бил фиктивен през 1955 година евентуално с претекста празникът да се счита за комунистическа идеология.

У нас 8-и март предизвика смесени усеща.

Някои го одобряват като отживялост от социализма, за други пък той е самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.

Обичайно на днешния ден децата подаряват картички и цветя на майките си, а мъжете засвидетелстват още един път любовта и уважението към половинките си.

 жена цветя пролет iStock

Междувременно изследване откри, че един на всеки пет души по света счита, че дамите са по-нисши от мъжете  и би трябвало да си стоят у дома, а също че мъжете са по-способни на работното място и в учебно заведение.

Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и дамите би трябвало да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че дамите към момента са подложени на обществено, политическо и финансово неравноправие.

Окуражаващо е, че голямото болшинство от мъжете и дамите имат вяра в равните благоприятни условия,  но в това време множеството от тях считат, че същинско пълноправие към момента няма, разяснява Кули Каур-Балаган, шеф на института Ипсос МОРИ, направил изследването.

В нашата изложба ние сме ви подготвили един лист с изречения, които всяка Edna жена заслужава да чува:
 Думи, които всяка Edna би трябвало да чува, само че освен през днешния ден  Думи, които всяка Edna би трябвало да чува, само че освен през днешния ден  Думи, които всяка Edna би трябвало да чува, само че освен през днешния ден  Думи, които всяка Edna би трябвало да чува, само че освен през днешния ден
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР