Идеята за ротационно управление би могла да сработи, но има

...
Идеята за ротационно управление би могла да сработи, но има
Коментари Харесай

Футуролог: Идеята за ротационно управление би могла да сработи, но има много подводни камъни

Идеята за ротационно ръководство би могла да сработи, само че има доста подводни камъни. Принципът " Власт власт удържа и възпира " е явен, стига да не изпадне в някаква прекаленост и взривен разговор, който се крепи на косъм и единствено на някаква сделка. Това сподели футурологът доцент Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето " на " Фокус " .  

По думите ѝ цялото демократично пространство се фрагментаризира доста, опцията за разговор и консенсус е взривена и много затруднена. " Тези процеси потеглят от 50-те и 60-те години на ХХ век. Това напълно естествено води до търсене на някакви хибридни форми на ръководство и флуидни концепции, които се преливат от една в друга, в които няма ясна идеологическа база. Това не е безусловно нещо неприятно ", добави тя.  

" Когато две непримирими трендове, трендове в подобен световен поток би трябвало да се съединят или да работят дружно, те търсят нещо, което да ги свърже, и нормално конструират общ зложелател. В случая знаем кой е той или коя институция е ", разясни Тодорова.  

" Подобна коалиция за пръв път е следена в Израел 1984 година, когато  Шимон Перес и Ицхак Шамир вършат сходна коалиция с небосвод от 25 месеца. През 2020 година Израел още веднъж изпада в сходна обстановка и тогава Нетаняху предлага на втората по величина партия, с която са били политически врагове, да се повтори още веднъж. Те даже са го фиксирали като конституционна смяна ", описа Тодорова.  

По думите ѝ в Румъния сходен модел на ръководство се е оказал неудачен.

" Ситуацията в България сега е мощно усложнена. Липсата на доверие сред първите две политически сили е в основата на концепцията за ротационно ръководство, което тя дефинира по-скоро като технология, а не като коалиция. Рано е да се каже дали сме очевидци на самоочистване или на следващия театър на тези среди, на това статукво, което симулира сходни процеси ", сподели футурологът. 

" Компроматните войни, които се водят сега, не са просто конструиране, подправяне, изваждане от наличие, подслушване, сглобяване на избрани изречения за подстрекателство, само че и заслон, зад който можем да скрием всичко и да кажем " Не, това не е правилно, това е изфабрикувано. Това ускорява поляризацията в обществото и хората губят ориентир ", уточни тя. 

" Проблемът е в това до каква степен ние можем да употребяваме нашия заем на доверие и да го даваме, и по какъв начин да преборим тази незаинтересованост. И в този момент във връзка с тази ротационна философия от една страна има един скептичен възторг, че и двете страни са ни предали и ние няма да гласуваме, само че пък други са въодушевени и считат, че това е държавническото държание, защото политическите партии не гледат с небосвод до локалните избори, не обслужват техния стеснен кръг от гласоподаватели, а са подготвени тъкмо в този миг да стъпят на сцената и да поемат отговорност, която обаче има висока политическа цена, защото се търси съдействие и единство с две неразтворими същности ", разяснява Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР