Идеята за облагане на свръхпечалбите на дружествата в енергетиката, за

...
Идеята за облагане на свръхпечалбите на дружествата в енергетиката, за
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Облагане на свръхпечалби в енергетиката е популизъм

Идеята за облагане на свръхпечалбите на сдруженията в енергетиката, за обезпечаване на доходи в помощ на засегнатите от високите цени на електрическата енергия, е популизъм. Би се изкривил пазарът, давайки прерогативи на компании, които са съумели да пренесат по-високите си разноски върху своите цени, за разлика от такива компании, които са в по-затруднено състояние. Пари в бюджета за обезщетителни механизми има, въпросът е по какъв начин се харчат – не да се дават на калпак, а на в действителност нуждаещите се и след разбор, какъвто при даването на досегашните помощи не видяхме. Това разяснява основният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков пред Mediapool във връзка оповестената от вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на енергийните сдружения от високите борсови цени.

" Ако се осъществя, ще се вземат инфлационните доходи на едни компании и ще се насочат към други под формата на дотации, към сдружения с контролирани цени, с цел да се предотврати повишаването за бита или непосредствено към семействата под формата на обществени помощи ", уточни той. Според Стайков страната може да вземе осъществените допълнително доходи от държавните енергийни компании като усили с разпореждане на Министерския съвет дивидента, който те са длъжни да отчисляват в бюджета, от 50% на колкото реши.

При частните енергийни сдружения обаче въпросът стои по различен метод. Електроразпределителните сдружения ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ", както и държавният електропреносен оператор, до края на юни ще получават обезщетения, тъй като в техните мрежови такси е заложена доста по-ниска от действителната цена на борсовия ток, който би трябвало да купуват. Така че при тях не може да се приказва за свръхпечалби. Двете американски въглищни централи продават по дълготрайни контракти с закрепени цени своята електрическа енергия на " Националната електрическа компания " (НЕК) и подложените на критика от години като високи цени в тези контракти в този момент са под борсовите. Така финансовият резултат от техния " безценен " ток остава в НЕК. АЕЦ " Козлодуй " е същинският огромен печеливш от борсата, защото себестойността на силата му е под 60 лева./МВтч при цени на свободния пазар жестоко сред 200 и 700 лева./МВтч. Останалите производители на електрическа енергия като ВЕИ, фабричен централи и топлофикации с когенерации получават преференциални награди от Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), които съставляват разликата сред преференциалните цени на тези производители и цената на борсата.

" Тоест, при високи пазарни цени ФСЕС няма разноски за тези заплащания, а и при актуалните пазарни цени, които в огромната си част са към момента под преференциалните цени на другите централи, мъчно може да се приказва за свръхпечалба ", уточни Стайков. Той обърна внимание и на това, че във ФСЕС влизат приходите на страната от търговията ѝ със спестени парникови квоти, които са повече от плануваните. " В момента цените на въглеродните излъчвания са към 70-80 евро за звук, а в цените, утвърдени от енергийния регулатор е заложена цена от към 50 евро. Към това се прибавя 5% налог върху оборота на сдруженията, който при по-високи цени води и до по-високи приходи. Отделно в бюджета влизат повече доходи, поради инфлацията и отражението ѝ върху плащаните от компаниите налози ", означи икономистът.

Въпреки че липсва разбор на резултата от енергийните дотации върху финансовото положение на фирмите, цените на стоките не престават да порастват. Някои компании могат да трансферират повишените си разноски върху крайните си цени и действително даваните им обезщетения им обезпечават облага, разяснява Стайков. Други бизнеси пък не могат да трансферират увеличените разноски върху потребителите и по този начин остават недофинансирани, което изкривява пазарната среда. Представителят на Института за енергиен мениджмънт счита, че държавното управление би трябвало да направи разбор по какъв начин са се отразили дадените помощи върху небитовите клиенти и да одобри диференциран метод при бъдещи помощи, а не да са за всеки.

" Помощите на калпак са оправдани при започване на рецесията – да вземем за пример предходната есен, когато се наблюдаваше внезапно нарастване на енергийните цени. След това е належащо фокусиране на дотациите, което е придружено и с нотификация пред Европейска комисия – за едно могат да се усилят, за други могат да се понижат, а за трети могат въобще да се прекратят, тъй като по-високите им разноски са придружени от по-високи доходи ", счита икономистът.

По думите му, че предлаганите от Нинова ограничения няма да доведат до понижаване на цените, а автоматизираното продължение на помощта за бизнеса поради скъпата сила в очакване тя да поевтинее изкривява държанието на компаниите. " Постоянни дотации и компенсиране на рисковете от страна на страната – това не може да продължава дълго и не може да компенсира изцяло растежа на цените. Още през зимата стана ясно, че цените няма да се върнат на предкризисните равнища през тази пролет, което значи, че ще би трябвало да свикнем да живеем със относително по-високи цени през идващите години. Затова е значимо да се основат оптимално ефикасни механизми, които да предизвикват и оказват помощ на бизнеса да се приспособява и трансформира по отношение на новата среда ", счита Стайков.

Няма необикновен смисъл и в понижаване на Данък добавена стойност за електрическата енергия, топлофикации, природен газ и ВиК тъй като фирмите, които употребяват тези услуги са регистрирани по Данък добавена стойност и употребяват данъчен заем, т.е. за техните финанси няма да има разлика, разяснява той и озвучените такива планове.

Второто служебно държавно управление на Стефан Янев дни преди д аположи клетва постоянното на Кирил Петков бе решило, че ще желае от Брюксел разрешение, само че по този начин и не се стигна до тези диалози, а новите ръководещи се отхвърлиха от желанието.

" При семействата има контролирани цени и няма да има разлика сред понижаване на Данък добавена стойност (което води до спад на приходите в бюджета) и дотация за ютилити фирмите в същия размер, която да ограничи растежа на цените (което води до увеличение на разходите). И в двата случая цените за битовите консуматори ще са едни и същи, а резултатът върху бюджетното салдо ще е идентичен ", уточни Стайков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР