Идеята за издигане на паметник на цар Калоян принадлежи на

...
Идеята за издигане на паметник на цар Калоян принадлежи на
Коментари Харесай

Паметникът на цар Калоян във Варна

Идеята за издигане на монумент на цар Калоян принадлежи на адмирал Христо Контров. Подготовката за разработване и слагане на паметника стартира през 2007 година Автори на цялостния образ на монумента са скулпторите Борис Борисов, Константин Константинов и арх. Милен Маринов.

Огромната месингова скулптура на конника е излята в София и превозена до Варна. Цялото количество метал е дарено от Министерство на защитата под формата на претопени гилзи от патрони. Конната скулптура на цар Калоян е класическа, представяща триумфа на българския държател над византийския гарнизон, бранещ Варна.

Фигурата е насочена с лице на запад и показва царя с бойни доспехи, вдигнал с дясната си ръка меч. Общата височина на постамента и статуята е 8 метра. По четирите стени на мраморната основа се следи и декорация от бронзови релефи, изобразяващи няколко от значимите момента в ръководството на цар Калоян.

В последователен ред е изобразено завладяването на Варна от българските войски през 1201 година и успеха на българите над кръстоносната войска край Одрин през 1205 година, както и залавянето на латинския император Балдуин Фландърски, който е отведен като заложник в Търновград.

Също по този начин е показана и сцената на коронацията на Калоян от представителите на папа Инокентий ІІІ. Това е единственият български държател, коронован за крал.

Паметникът е открит през декември 2008 година с церемониален водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил (1954-2013 г.) в наличието на голям брой жители, задгранични дипломати и политици./visit.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР