Идеята за финансов бонус, която бе отхвърлена от Народното събрание,

...
Идеята за финансов бонус, която бе отхвърлена от Народното събрание,
Коментари Харесай

Румен Спецов: Лукойл няма непогасени задължения към НАП, проверяваме 588 лица с имоти в Гърция

Идеята за финансов бонус, която бе отхвърлена от Народното събрание, щеше да докара до повече разкрити нарушавания. Без да има подобен тласък, от началото на 2023 година в структурите на Национална агенция за приходите и “Информационния център ” са постъпили близо 10 000 сигнала за нарушавания. Сред тях са за неиздаване на касови бележки, на фактури, неотчитане на приходи от наем и др "
Това оповестява изпълнителният шеф на организацията Румен Спецов пред " 24 часа ".

" При контролните производства, които вършим, откриваме и други нарушавания. Сигналите са подадени от лица с дейна гражданска позиция, които са водени от желанието да има равнопоставеност в облагането и лоялна конкуренция. Това е и задачата на Национална агенция за приходите ", показва Спецов.

На този стадий " Лукойл " няма непогасени отговорности към Национална агенция за приходите. Установяваме дали правилно са декларирани данните от тяхна страна. Искам да обърна внимание, че всякаква конкретика по тематиката съставлява данъчно-осигурителна информация, показва Спецов.

При 15 компании, получили публични поръчки, има в допълнение открити отговорности в изключително огромни размери, формирани са производства и по отношение на физически лица, свързани с тях, споделя изпълнителният шеф на Националната организация за приходите.

От началото на годината организацията стартира инспекции в разнообразни търговски обекти дали не се укриват налози при търговия със артикули с висок фискален риск.

Спрямо български лица, придобили или продали недвижими парцели в Гърция, за 588 към този момент завършили контролни производства са подадени 82 коригиращи заявления с размер на близо 90 000 лева

С издадени 527 ревизионни акта в допълнение са открити съвсем 672 000 лева

Освен контролните производства за високи касови наличия и парцели в Гърция има и други, които сме образували през 2023 година Стартирахме 540 инспекции на физически лица - притежатели на моторни транспортни средства от висок ценови клас. 57 са инспекциите по отношение на лизингоползватели на моторни транспортни средства от висок ценови клас. Образували сме близо 400 инспекции на лица, придобили парцели за над 750 000 лева в интервала 2019-2022 година

От 2024 година режимът за декларирането на тези артикули е затегнат, а измежду тях са плодове, зеленчуци и други Спецов не дава отговор на въпроса дали повишените условия за декларирането на тези артикули действително не поставят най-големи усложнения пред правилните търговци. Посочва, че от 2008 година насам Национална агенция за приходите ползва модела за ръководство на риска от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство. Чрез него се откриват най-рисковите или значими от позиция на загуби за бюджета бизнеси и групи лица.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР