Идеята за балета Жизел идва от френския писател Теофил Готие,

...
Идеята за балета Жизел идва от френския писател Теофил Готие,
Коментари Харесай

Операта кани на един от най-ярките представители на романтичния балет - Жизел

Идеята за балета „ Жизел ” идва от френския публицист Теофил Готие, който предлага на Адолф Адам да напише музиката. В началото на 1841 година композиторът към този момент е подготвен, не закъснява и премиерата на 28 юни 1841 година в Парижката опера. Успехът е толкоз огромен, че трансформира един път вечно „ Жизел “ в апотеоз на сантименталния балет. След Париж „ Жизел ” се играе в Лондон, Виена, Санкт Петербург, Милано, Ню Йорк, в целия свят, непрекъснато…

 Персонажът на нежната почтена госпожица Жизел, която има трагична орис, само че посредством силата на любовта си съумява да избави своя обичан, даже от погубващия свят на вилисите, ще бъде показан от премиерсолистката на балетната натрупа на Русенска опера Станислава Караджова- Пенчева.

В ролята на Алберт – принцът, преоблечен като елементарен селски момък, ще й партнира любимецът на русенската аудитория бразилецът Тиаго Виктор да Силва Оливейра. И за двамата това ще бъде дебют в основните функции.

В облика на Мирта, предводителката на вилисите, влиза изящната Ирена Барбукова.

Ханс ще бъде показан от Джузепе Сорентино.

Според славянските митове, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, защото приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край огромните пътища и причакват инцидентни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, до момента в който паднат мъртви от безсилие.

Постановка - Петър Луканов

Възстановка – Мариана Захариева

Сценография – Иван Савов

Костюми – Елка Тодорова

Репетирор - Антон Иванов

Художествен началник – Весела Василева

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР