Идеята Варна да има свой собствен местен обществен посредник, свой

...
Идеята Варна да има свой собствен местен обществен посредник, свой
Коментари Харесай

Ще има ли Варна някога свой местен омбудсман? Едва ли ще се случи и в този мандат...

Идеята Варна да има собствен личен локален публичен медиатор, собствен омбудсман, който да пази интереса на жителите по въпросите, които касаят общината, е остаряла. На процедура той стои на дневен ред към този момент 11 години. Но следствията от това са никакви.

Малко евентуално е до локалните избори Община Варна да успее да одобри правилника за работата на локалния публичен медиатор, да не приказваме за това да успее да избере подобен. Това призна пред „ Петел “ вносителят на последния план за правилник на градския омбудсман, общинският консултант от Българска социалистическа партия Христо Боев.

„ Предложението е импортирано в правната комисия предходната година и стои там. Имаше няколко съвещания, само че правилника по този начин и не се разисква. Председателят на комисията Христо Атанасов ми се беше обадил един път, през август, когато бях на отмора, с цел да гледаме плана за устав, само че аз не можех да участвам и по този начин разглеждането се отсрочи. Не имам вяра до локалните избори да се сложи за разискване “, разяснява общинският консултант.

Сагата с постоянно неосъществения избор на локален омбудсман във Варна стартира още през 2008 година. Тогава план за правилник за работата му внесе в общинския съвет трансформиралия се във водещ законотворец на ГЕРБ Емил Радев. Към предлагането на сегашния евродепутат обаче имаше доста забележки и в последна сметка то беше оставено „ на трупчета “ за неопределен срок.

През 2013-а съветниците на ГЕРБ взеха решение за възобновят предлагането, а самият Радев – към този момент в ролята си народен представител – настоя, че Варна има голяма потребност от публичен медиатор. Междувременно се появи и различен план за правилник за работата му. Развръзката? Проектите по този начин и не стигнаха до гласоподаване от локалния парламент.

Както към този момент казахме, 5 години по-късно въпросът още веднъж беше подложен в дневния ред на общината. И отново в последна сметка изпадна от него. А че Варна има потребност от омбудсман, който да показва и да отстоява ползите на жителите пред локалната власт – в това наподобява никой не се съмнява.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР