Идеята ни е да стартира процедура по създаване на имотен

...
Идеята ни е да стартира процедура по създаване на имотен
Коментари Харесай

Нотариусите обмислят процедура по създаване на имотен регистър

Идеята ни е да започва процедура по основаване на заможен указател, сподели за Българска телеграфна агенция нотариусът Димитър Танев, ръководител на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на България. Двадесет и две години има закон за кадастъра и имотния указател, а още няма заможен указател. Съгласно закона постоянно се е предвиждало имотния указател да бъде електронен, изясни Танев. Внесли сме визията ни в Министерството на правораздаването и Министерството на електронното ръководство, имаме софтуерните знания и обезпеченост от IT експерти, уточни Танев.

София е хазаин на семинар за електронното регистриране на нотариалните актове. Организаторите са Европейския институт за изследване и развиване на нотариата (I.R.E.N.E.) и Нотариалната камара. За първи път в България е проведен семинар, който касае електронното регистриране. За нашата страна ще бъде доста потребен и прагматичен, сподели при откриването му Димитър Танев. Във вещното право, правото на благосъстоятелност сме взели всичко от Франция и поради това се обръщаме към тях. Французите имат първия във Европа електронен достоверен акт. От 2018 година всичко е онлайн, разяснява той и добави, че чакат да стартира производството по основаване на заможен указател.

Имаше преди открита такава полемика, има и отпуснати средства. Нашата концепция, в случай че ще бъде изработен заможен указател, да бъде изработен както е в на всички места Европа. Да не се направи нещо друго, което вместо да помогне, да сътвори безпорядък, изясни нотариусът и добави, че основаването му е напълно в компетенцията Министерство на правораздаването и Агенцията по вписванията. Трябва да бъде изработен чисто софтуерно софтуерът и би трябвало да бъде изменен правилникът за вписвания, уточни Танев.

Всекидневно нотариусите с юристите пишем нотариални актове. Един нотариален акт е четири страници. Най-дълго е описанието на страните и парцела, то лишава от 80% от акта, това нещо нотариусът го има на файл, той може просто да го изпрати в системата като файл на Агенцията по вписванията, а те сега преписват на ръка актовете и поради това се бавят и стават неточности, изясни Димитър Танев.

Нотариусът би трябвало да потвърди постоянно, че е подготвен да обновява изразните си средства, без да трансформира функционалностите си, Танев.

Нека покажем, че нотариусите живеем със актуалните софтуерни действителности. Въпреки че нотариусите резервират многовековната си функционалност на човек, който е консултант, посредник, поддръжник, юрист на страната, в същото време не сме в когнитивен дисонанс с новите виртуални действителности, сподели Танев.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР