Идеята на Продължаваме промяната - Демократична България за промяна на

...
Идеята на Продължаваме промяната - Демократична България за промяна на
Коментари Харесай

Да извадим руския елемент от българската идентичност

Идеята на " Продължаваме промяната - Демократична България за смяна на националния празник от 3 март на 24 май предстоящо предзивика разнопосочни отзиви в обществото.

Според историка от Софийски университет " Свети Климент Охридски " проф. Искра Баева това е опит за политизиране на националния празник.

" 24 май е безусловно безспорна дата, само че не може да бъде народен празник. 24 май е публичен празник, а превръщането му в народен празник ще го политизира ", сподели тя пред бТВ.

За нея е много обезпокоително, че от време на време се слага въпросът за промени на националния празник.

" Непрекъснато се слага въпросът за националния празник, когато страната се е родила. 24 май е най-българският празник, само че той обаче е национален празник, на националното, които са настрана от политиката. Националният празник е политическият празник ", безапелационен бе проф. Искра Баева.

Тя добави, че 24 май е неоспорим национален празник, а трансформирайки го в народен празник, може да се изключат всички други, които честват кирилицата.

" Русия може да се трансформира както си желае, само че това не трябва да се отразява върху чувството на българите за тяхната държава. Непрекъснато се опитваме да се огледаме в огледалото и се опитваме да променим националния празник поради войната в Украйна. Нашият народен празник не трябва да се оглежда в непозната страна ", прикани проф. Искра Баева.

На сходно мнение е и различен историк  - проф. Христо Матанов.

" Аз съм за 3 март, тъй като 24 май дава друга конотация на празника. Дава различен акцент - общославянски, който също е проруски, в случай че би трябвало да сме точни ", сподели той пред Нова тв.

Според историка към датата 24 май евентуално ще има възражения от Словакия, където е седалището на св. Методий.

" Ще има възражения от Хърватия, от Северна Македония ", добави проф. Матанов.

На другото по-различни мнение е медийният специалист доцент Георги Лозанов. Пред бТВ той съобщи, че 3 март не дава отговор на две условия, които са основни, с цел да може един празник да е народен празник - да сплотява нацията, както и какъв белег на националната еднаквост носи. 

" Трети март не сплотява нацията, а става мотив за спор. 3 март вкарва съветски детайл в българската национална еднаквост ", сподели Лозанов.

Той добави, че разпространяването на славянската книжовност е едно от основните достижения на българската просвета и сплотява нацията, за сметка на 3 март.

" Има опит от Москва да се подценява ролята на България във връзка с писмеността и посредством превръщането на 24 май в народен празник заявяваме своето културно достижение в Европа. Нека да извадим съветския детайл от българската еднаквост тогава, когато честваме националния си празник ", настоя Лозанов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР