Идеята на 100% държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като хрумване.

...
Идеята на 100% държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като хрумване.
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Идеята на 100% държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като хрумване

Идеята на 100% страната да финансира ВУЗ-овете наподобява като скимване. Когато правиш някаква смяна, би трябвало да знаеш какво искаш да постигнеш. Това сподели деканът на Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски " Даниел Вълчев в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Той съобщи, че Софийският университет ще излезе със своя позиция за безплатното образование.

Безплатното висше обучение е оповестено като метод за даване на еднакъв достъп до висше обучение на всички младежи и възстановяване метода на финансиране на държавните висши учебни заведения. Това обаче са две много разнообразни задания, акцентира Даниел Вълчев.

Според него предлагането на Николай Денков основава няколко казуса. Той напомни, че акад. Денков е бил министър на образованието на няколко пъти в разнообразни държавни управления и заместник-министър. „ Аз персонално не съм чул такава концепция от него за тези няколко години, откогато е в обществения живот. Никой по време на бюджетната процедура не сложи този въпрос. Това основава усещането, че това е едно скимване. В такива огромни и тежки системи не трябва да се приказва с хрумвания ", безапелационен бе Вълчев.

Тъй като студентите няма да заплащат такси, страната ще би трябвало да компенсира висшите държавни учебни заведения. Държавните висши учебни заведения, с изключение на от бюджета, образуват своя бюджет и от тези такси. „ Не знам дали е интелигентна концепция на 100% страната да финансира висшите образователни заведения ", сподели още Вълчев.

Такава държавна политика не би трябвало да се прави на парче, а да бъде премислена, добре комуникирана с обществото и да стартира от някакъв естествен миг, от началото на образователната година, счита Даниел Вълчев.

„ Не се мисли авансово и по-късно се вършат такива фойерверки. Моето персонално мнение е, че това се прави само за политически да се притегли вниманието на студентите. Логиката е напълно елементарна: „ Драги студенти, ние мислим за вас, гласувайте за нас ", което е извънредно грозно ", счита Вълчев.

Българската просветителна система в региона на висшето обучение сега няма мощни критерии за излаз от системата и за академично израстване.

По думите му стипендиите са добър вид студентите да бъдат подтиквани. Според него би трябвало съвременна система за децата, които нямат опция за висше обучение, да бъдат подкрепени.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР