Идеята лечебните заведения да правят обществени поръчки е съвсем различна

...
Идеята лечебните заведения да правят обществени поръчки е съвсем различна
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Болниците ще правят обществени поръчки само за лекарства и изделия, заплащани от НЗОК

Идеята лечебните заведения да вършат публични поръчки е напълно друга от това, което предложиха от Министерството на финансите и тя няма да се осъществя по този метод. Това сподели пред парламентарната здравна комисия министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров по отношение на препоръчаните променени в Закона за публичните поръчки.

„ Идеята е веднъж вечно да се реши, че лечебните заведения, които работят с публичен запас, без значение от собствеността, да вършат публични поръчки. Обществените поръчки би трябвало да се вършат за медикаменти и медицински произведения, заплащани от Здравната каса, защото има наказателна процедура от Европейска комисия против България, тъй като това в този момент не се прави от частните лечебни заведения “, посочи министърът.

„ Закон за обществените поръчки се ползва за услуги, които са измерими, медицинските услуги не могат да се измерят. Няма нищо общо и няма да бъда изменен Законът за здравното обезпечаване в частта му, касаеща Рамковия контракт “, добави проф. Хинков.  

Припомняме, че с се оферираше да отпадне изключението Закон за обществените поръчки да се ползва за контракти, сключвани от НЗОК с реализатори на здравна помощ; за контракти, сключвани от Националната здравноосигурителна каса за възнаграждение и за договаряне на отстъпки на лекарствени артикули, медицински произведения, високоспециализирани апарати/уреди за самостоятелна приложимост и за помощни средства, съоръжения и уреди за хората с увреждания.

Редица организации от здравния бранш обаче че това ще сътвори големи законови несъгласия, ще наруши конституционните права на здравноосигурените жители на Република България и ще сътвори проблеми при упражняването на здравноосигурителни права, според разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност. Освен това ще усили фрапантно разноските на Република България за планово лекуване на нашите здравноосигурени пациенти в чужбина.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР