Идеята е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите

...
Идеята е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите
Коментари Харесай

Оскверниха паметник на американски президент в София

Идеята е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Тя е била подкрепена от общественици, интелектуалци, КРИБ, кметът Йорданка Фандъкова, основният проектант на Здравко Здравков, доцент Тодор Чобанов. В инициативния комитет са такива изтъкнати българи като акад. Антон Дончев, акад. Георги Марков, проф. Андрей Пантев, проф. Валери Стефанов, проф. Кирил Топалов, оповестява още заяви Sofia24.bg.

Удроу Уилсън работи за реализиране на обективен мир. На 8 януари 1918 година той произнася фамозната си тирада за " четиринадесетте точки “, предлага основаването на Обществото на народите, организация, която ще се стреми да оказва помощ за опазване на териториалната целокупност и политическата самостоятелност на огромните и дребни народи.

На мирните договаряния през 1919 година Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в рамките на Царство България.

С решителната си интервенция той предотвратява реализирането на големите териториални искания на Сърбия, Гърция и Румъния по отношение на нашата страна, както и нейното очистване като страна и разделянето на три региона, подчинени на нейните съседи. Уилсън е безапелационен, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, в сравнение с да се съгласи с подялбата на един народ със независима страна и вековно минало.

Президентът е против отмъстителното отношение към победените нации и се аргументира, че то ще докара до нова война в бъдеще. Той упорства да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределяне на териториите при следвоенното устройство.

През 1919 година Удроу Уилсън получава Нобеловата премия за мир.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР