Идеята децата да се върнат в училище при тестване срещу

...
Идеята децата да се върнат в училище при тестване срещу
Коментари Харесай

Тестове за учениците: Повечето родителите не са съгласни с мярката

Идеята децата да се върнат в учебно заведение при тестване против COVID-19 два пъти в седмицата, провокира най-вече отрицателни реакции в родителите. Има и такива, които са съгласни, стига децата да не учат онлайн. Това демонстрира и анкета във „ Facebook “ страницата на „ Тази заран “.

За да се понижи стресът при учениците от взимането на проба, управляващите дадоха обещание да обезпечат щадящи проби – без бъркане в носа или гърлото.

Епидемиологът доктор Христиана Бацелова изясни, че са предложили въпросната мярка още преди началото на образователната година. Според нея мярката се вкарва на прекомерно късен стадий, когато заболеваемостта е доста висока.

Експертът Пламена Николова от „ Национална мрежа за децата “ описа, че е разисквано при този вид да не се карантинират класове, в случай че има заболели възпитаници.

„ Аз предлагам и Министерство на здравеопазването и МОН да излязат с доста ясна информация и да отговорят на всички въпроси на родителите, тъй като те са безусловно резонни. Не знаем ще би трябвало ли да се удостоверява позитивен резултат с PCR и какви ще бъдат следствията “, добави тя.

Директорът на 70 ОУ „ Св. Климент Охридски “ Величка Таседжикова изясни, че информацията им е главно от медиите. „ Знаем толкоз, колкото и родителите на този стадий, не знаем каква ще бъде организацията. Учителите не са подготвени да взимат проби от учениците, тъй като нямат нужната подготовка “, съобщи педагогът.

По думите ѝ в случай че учителите би трябвало да тестват учениците, ще има закъснение при започване на образователния ден. Спорен е въпросът къде ще се организират тези проби – в класните стаи, на открито или в други пространства.

„ Ще е належащо взимането единствено на слюнка от децата, методът е неинвазивен. След което тестът се смесва с реактива и се чака резултатът. Кой ще го прави това – в германия, да вземем за пример, децата сами отделят слюнка в контейнера, който им е даден, след което бива събиран и тестван от здравно лице. Ангажиментът на учителите е просто да провеждат децата “, сподели Бацелова.

Според епидемиолога неточности в резултата са вероятни, само че огромният плюс е, че по този начин може да се предотврати заболели деца да вървят на учебно заведение.

„ Вчера пуснах въпрос към родители, които живеят в чужбина – по какъв начин се случва при тях. Опитът е разнороден. В някои страни са приели, че родителят е задоволително виновен – раздават тестванията на децата и родителите го тестват преди да го изпратят на учебно заведение “, сподели Николова.

По думите ѝ би трябвало да се изясни, че това тестване ще се случва единствено при доста високи равнища на заболеваемост, а не до края на образователната година. Тя сподели още, че не трябва родителите да отхвърлят с лека ръка този вид децата да бъдат присъствено на учебно заведение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР