Идеатон за въздуха: Кварталите на бъдещето се проведе в Пловдив

...
Идеатон за въздуха: Кварталите на бъдещето се проведе в Пловдив
Коментари Харесай

Представиха гражданските идеи в Идеатон за въздуха в Пловдив

Идеатон за въздуха: Кварталите на бъдещето се организира в Пловдив в края на седмицата.

Инициативата на община Пловдив и Purpose Climate Lab цели да насърчи гражданското присъединяване и да усъвършенства информираността за подобряването на качеството на въздуха в града.
Отборите работиха без авансово заложена тематика, трябваше единствено да се съобразят с насоките на своите ментори и да създават хрумвания за справяне с главните източници на замърсяване – битово отопление, превоз, или пък да дадат хрумвания за усилване на гражданската интензивност по тематиката.
Бяха образувани два тима – от възпитаници от СУ „ Св. Константин-Кирил Философ “, а вторият от дейни жители, приели драговолно концепцията за въздуха на Пловдив и изявили предпочитание да изложат своите хрумвания.
Отборите бяха водени от Добромира Костова – член на Обществения съвет за чист въздух, и Марина Кисьова де Хеус, изпълнителен шеф на Академия „ Екатерина Каравелова “, чиято експертиза включва и работата с общности.
През първия ден на идеатона участниците имаха опция да чуят презентация за проблемите с качеството на въздуха. В особено онлайн включване от Полша Аня Швиорек от Purpose Climate Lab показа опит с сполучливи цивилен начинания в нейната страна, които са имали резултат и върху по-доброто съдействие с локалната власт.
Отборите чуха също лекция на доктор Ангел Джамбов от МУ-Пловдив. Един от най-изявените ни учени в тази сфера приказва за планирането на здравословни градове на база научни доказателства.
В идващия стадий тимовете работиха над своите хрумвания, които бяха показани пред заместник-кмета по екология и опазване на здравето Анести Тимчев, специалисти и представители на бизнеса. И двата тима бяха избрали на работят върху тематики, свързани с различните способи на напредване в града. Единият тим концентрира старания в създаване на тактика за метаморфоза на придвижването и
насърчаването на потребление на колела и градски превоз, до момента в който другият се концентрира върху концепцията за стартиране в употреба на градската железница. „ Ако покажем задоволително сила, старания и храброст да преодолеем комфортния комфорт, в който сме привикнали да живеем и го създадем със мощ и подготвеност, то тогава ще променим света, в който живеем. Без помощта на обществото, ние сме безсилни да се оправим с тези проблеми и аз се веселя, че дружно обсъждаме решенията и към този момент набелязваме съответни последващи стъпки “, показа пред аудиторията зам.-кмета Тимчев.
Организаторите към този момент гледат към второ, доста по-мащабно издание на идеатона, в което да се включат всички пловдивски учебни заведения и дружно да генерират цивилен хрумвания, които биха могли да бъдат приложени на процедура от институциите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР