IBM представи Watsonx Code Assistant за корпоративната платформа IBM Z,

...
IBM представи Watsonx Code Assistant за корпоративната платформа IBM Z,
Коментари Харесай

IBM представи Watsonx Code Assistant, който може да преобразува стария COBOL код в Java с помощта на изкуствен интелект

IBM показа Watsonx Code Assistant за корпоративната платформа IBM Z, която може да конвертира остарелия COBOL код в код на Java благодарение на изкуствен интелект.

Генеративният ИИ на IBM се базира на модела за основаване и обработка на код CodeNet, който може да работи освен с COBOL и Java, само че и с над 110 други езика за програмиране.

IBM предизвестява да не се употребява конвертираният благодарение на изкуствения разсъдък код на COBOL в Java, без първо да бъде тестван от живи програмисти, с цел да се избегне внасянето на неточности. Полученият Java код, основан от Watsonx Code Assistant, е обектно-ориентиран и към момента взаимодейства с останалите работни приложения на COBOL, както и с основните услуги и операционни системи като CICS, IMS, DB2 и z/OS, обявиха от IBM.

Според проучвания на IBM към 2022 година в индустриалните системи по света се употребяват над 800 милиарда реда код на COBOL, а търсенето на експерти по COBOL в последно време се е нараснало доста и продължава прогресивно да се усилва.

През 2012 година Commonwealth Bank of Australia реши да пренапише главната си платформа от COBOL на Java, което лиши пет години и струваше над 700 млн. щатски $. За IBM това е изключително настоящо, тъй като през днешния ден към 84% от клиентите на IBM мейнфрейм употребяват COBOL. Това са най-вече клиенти от финансовия и държавния бранш.

Името COBOL е формирано като акроним от израза common business-oriented language (общ бизнес насочен език). Този език се употребява в комерсиалните приложения, финансовата промишленост и държавните организации. COBOL продължава да се развива, даже се предлага за проучване поради неговата необятно разпространеност, четимост и зрялост: остарелият език се интегрира добре с други модерни системи. Въпреки ореола си на към този момент доста остарял програмен език, COBOL се задържа в първата трийсетица на класацията на TIOBE за най-популярните езици за програмиране.

През 2020 година губернаторът на Ню Джърси стартира да търси програмисти, които знаят COBOL. Нуждата от такива експерти е повишена доста незабавно заради обстоятелството, че мейнфреймовете, които към момента се употребяват в държавните служби, не могат да се оправят с внезапното повишаване на броя на молбите за компенсации за безработица, като размерът на молбите за компенсации в щата се е нараснал с 1600%. COBOL се употребява интензивно освен в обществените държавни системи, само че и във финансовите организации, като към 43% от банковите приложения и 95% от банкоматите по света всеобщо употребяват COBOL. Преди над двадесет години, през 1997 година, към 90% от финансовите транзакции в света и 75% от комерсиалните транзакции са били обработвани с стратегии, написани на COBOL.

През месец април 2020 година IBM даде достъп до редица безвъзмездни курсове по COBOL и ги разгласява в GitHub.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР