IBM представи квантов процесор с рекордните 1121 кубита. Най-голям интерес

...
IBM представи квантов процесор с рекордните 1121 кубита. Най-голям интерес
Коментари Харесай

IBM представи нов квантов процесор с рекордно ниско ниво на грешките

IBM показа квантов процесор с рекордните 1121 кубита. Най-голям интерес обаче съставлява по-малкият процесор с впечатляващи характерности. Новият чип Quantum Condor на IBM, макар че е вторият по величина чип след 1125-кубитовото устройство от Atom, няма да бъде употребен в идващото потомство квантови компютри на IBM.

Вместо това в най-новите системи на IBM ще се употребяват процесорите IBM Quantum Heron, всеки със 133 кубита, само че с доста по-ниска степен на грешките. Това решение демонстрира изместване на фокуса на създаването от броя на кубитите към тяхното високо качество и успеваемост.

Квантовите компютри употребяват кубити, които, за разлика от елементарните битове, могат да се намират в няколко положения по едно и също време с помощта на явлението квантова суперпозиция. Тази характерност разрешава на квантовите компютри да правят изчисленията доста по-бързо от класическите компютри. Въпреки това, с цел да могат квантовите компютри да заменят класическите, те се нуждаят от милиони кубити, което е сложна задача заради високата податливост на кубитите към неточности и нуждата от охлаждането им до извънредно ниски температури.

 

Ето за какво по-малкият, само че по-стабилен процесор Heron съставлява по-голям интерес. Неговото равнище на неточности е пет пъти по-ниско от това на по-големия по мярка процесор Condor. Този факт акцентира значимостта на създаването на квантови чипове с усъвършенствана продуктивност, с цел да се осъществя капацитетът на квантовите калкулации.

Не по-малко значима е работата по Condor. Както означи Матиас Щефен, експерт по технологиите за квантови процесори на IBM, за охлаждането на подобен огромен чип са били нужни новаторски решения. Разработките, свързани с Condor, в това число подобренията в конфигурацията на кабелите, ще бъдат употребявани за основаването на Heron и интегрирани в идващото потомство квантови компютри на IBM – System Two.

System Two, която към този момент работи в Ню Йорк, е оборудвана с три процесора Heron и е първият квантов компютър с модулна архитектура, която разрешава прибавянето на кубити съгласно потребностите, сходно на конструктор Lego. Усъвършенстването на хардуера, в това число консолидираното на нови кодове за поправяне на грешките, ще усили броя на кубитите, без да се компрометира успеваемостта на поправяне на грешките – основен детайл за реализиране на предимство на квантовите компютри над класическите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР