И злодеите имат майки. И детство, и време на несигурност

...
И злодеите имат майки. И детство, и време на несигурност
Коментари Харесай

Историята на Клара Хитлер: майката на най-мразения човек в света

И злодеите имат майки. И детство, и време на неустановеност и търсене на себе си. А преди да съдим, дано първо се опитаме да разберем.

В днешно време е невероятно да се направи изчерпателна и безапелационна психоанализа на човек, който към този момент не е измежду живите, изключително когато някои значими специфики за неговите взаимоотношения с хората остават незнайни. И въпреки всичко, това, което към този момент знаем за Клара Хитлер, е задоволително, с цел да надникнем в заплетения вътрешния свят на една от най-мразените персони в актуалната история.

Преди да стане нацистки водач, Афолд Хитлер е извънредно непосредствен с майка си. В документи на американската Служба за стратегически услуги написа, че детството на Хитлер отключва у него мощно изявен Едипов комплекс. Но дано стартираме изначало.

 адолф хитлер родители Getty

Родителите на Хитлер са брадовчеди

Алоис Хитлер е роден на 7 юни 1837 година като Алоис Шиклгрубер в Щронес, Долна Австрия. Появява се на бял свят като "незаконно " дете, защото произходът на неговия татко остава незнаен.

Клара Хитлер е родена в австрийското село Вайтра, Австро-Унгария, от остарял селски жанр, работлива, енергична, благочестива и съзнателна.

Въпреки че биологичният татко на Алоис е незнаен, откакто майка му, Мария Шикългрубер, се омъжва за Йохан Хидлер, Алоис публично става наследник на Хидлер. Майката на Клара е племенницата на Хидлер Йохана Хизел, която се омъжва за Йохан Баптист Пьолцл, което прави Клара и Алоис първи братовчеди .

През 1876 година 16-годишната Клара е наета като домакински чиновник от нейния родственик Алоис, три години след първия му брак с Анна Гласл-Хоер.По това време той е задоволително възрастен, с цел да бъде неѝн чичо. Клара напуща семейството, откакто Алоис подписва втори брак. Когато втората брачна половинка, Франциска Мацелсбергер, е повалена от тежка болест, тя се завръща и поема отговорностите ѝ. Когато Алоис овдовява, Клара забременява.

Клара и Алоис се женят на 7 януари 1885 година Кратката гала е извършена рано сутринта в пространствата на Хитлер чартърен на последния етаж. Спекулира се, че даже след сватбената гала Клара не може да спре да назовава брачна половинка си "чичо ".

 клара адолф хитлер Getty

Адолф е любим на майка си

Първият им наследник, Густав, е роден четири месеца по-късно, а Ида – на 23 септември 1886 година И двете деца умират от дифтерия през зимата на 1886 година Съдбата на третото е също толкоз трагична. Четвъртият им наследник, Адолф Хитлер, е роден на 20 април 1889 година От шестте им деца единствено той и Паула (родена през 1894-та) оцеляват до зряла въраст

Въпреки че съжителства с две деца от предишния брак на Алоис, Адолф Хитлер е център на вселената за Клара. В учебно заведение не се откроява с впечатляващи качества. Баща му поема възпитанието му и мощно го предизвиква да последва неговите стъпки и да стане държавен чиновник. Малкият Адолф не приема драговолно тази концепция и постоянно е обичай за наказване. Майка му от своя страна прави всичко допустимо, с цел да му спести колкото се може повече физическа болежка.

След гибелта на татко му през 1903-та Адолф очевидно не скърби за загубата. Алоис оставя на брачната половинка си държавна пенсия, тя продава къщата в Леондинг и се мести с дребния Адолф и Паула в апартамент в Линц, където живее нехайно.

От този миг нататък стремежи на Адолф са преди всичко. Когато не отбелязва прогрес в учебно заведение, декларира на майка си, че е болен, а тя му разрешава да спре да учи. Юношеските си години прекарва в изобразяване, четене и вървене на спектакъл. Клара даже му купува пиано. През 1907-а поддържа решението му да замине за Виена, с цел да последва фантазията си да стане художник.
 5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си
Смъртта на Клара унищожава Фюрера

През 1906 година Клара открива бучка в гърдите си, само че в началото я подценява, тъй като е прекомерно заета с домакинските си отговорности. След като болкките в гръдния панер я държат будна цялостен нощ, най-накрая тя се съветва с доктора на фамилията Едуард Блох. Диагнозата е рак на гърдата .

Адолф, който е във Виена по това време, с цел да учи изкуство, се прибира у дома, с цел да е със фамилията си. Започва да готви и да чисти, даже се оптива да овладее избухливия си темперамент, което е извънредно извънредно за него.

До октомври положението на Клара Хитлер бързо се утежнява, а синът ѝ моли доктор Блох да опита нова процедура. През идващите 46 дни (от ноември до началото на декември) доктор Блох прави всекидневно лекуване на йодоформ, по-късно пробна форма на химиотерапия. Леченията са необикновено мъчителни и сковават гърлото на Клара, което не ѝ разрешава да преглътне. Д-р Блох е от еврейски генезис, което основава спекулации, че насилствените антисемитски дейности години по-късно частично са предизвикани от тази покруса.

Клара Хитлер умира вкъщи си в Линц от токсичните медицински странични резултати на йодоформ на 21 декември 1907 година Погребана е в Леондинг покрай Линц. Адолф Хитлер е унищожен от гибелта ѝ и претърпява скръбта до края на живота си. Блох по-късно си спомня: „ През цялата си кариера в никакъв случай не съм виждал някого да се просмуква от тъга като Адолф Хитлер “ .

Десетилетия по-късно, през 1940 година, Хитлер потвърждава благодарността си на Блох за лекуването на майка му, като го пуска да емигрира със брачната половинка си от Австрия в Съединените щати.
 Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки
Фюрерът продължава да носи фотография на Клара в джоба си

Германският нацистки водач афишира рождения ѝ ден - 12 август, за народен Ден на майката. Портретът ѝ е единствената фотография със сантиментално значение, която може да бъда открита в дома му и в кабинета му.

Години наред носи фотографията ѝ в дребния джоб на униформата си. На 30 април 1945-та, когато се самоубива, обликът на Клара още веднъж е прикрит там, на нормалното място, покрай сърцето му.

На 28 март 2012 година надгробният камък, маркиращ гроба на Алоис Хитлер (и този на неговата брачна половинка Клара) в градското гробище в Леондинг, е отстранен по искане на наслдниците, тъй като мястото постоянно е посещавано от крайнодесни екстремисти.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР