И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи.

...
И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи.
Коментари Харесай

Владислав Панев: И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи

И земеделският, и енергийният бранш имат огромна потребност от промени. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия Владислав Панев - зам.-председател на парламентарната група на Продължаваме промяната - Демократична България.

" Много е хубаво, че има два митинга на земеделците и енергетиците през днешния ден, защото това са два от секторите, които имат най-голяма потребност от промени. Ако няма митинги, това значи, че държавното управление и Народното събрание нищо не вършат. Смятам, че визията на държавното управление е тази, която би ги отвела до триумф ", разяснява Панев.

По негови думи методът на субсидиране " несъмнено количество левове на декар " значи, че се подтиква главно зърнопроизводството.

" Така то има потребност от доста по-малко работна ръка, надлежно няма задоволително прехранване в селата и в дребните градове на България и хората бягат. Това е най-простата логичност. Традиционни за България браншове като произвеждане на плодове, на зеленчуци са с намаляващо въздействие и както виждаме внасяме всички тези артикули от чужбина, за жалост. Ако не променим методът на погашение на дотациите, това ще продължи ", уточни Владислав Панев.

Според него повдигането на възбраната за импорт на украинско зърно ще окаже доста малко въздействие върху цената, на която земеделските производители продават продукцията си, защото " главната част на българското зърно е за експорт ".

" Ако те изнасят 80% от продукцията си тогава за тях какво значение има каква е цената на българския пазар? То за потребитеите е по-изгодно да е по-евтина. Според мен в последна сметка всичко това с Украйна няма да повлияе сензитивно на пазара в България, както не повлия и възбраната ", сподели Панев и предвижда, че няма да има фрапантни намаления на цените, нито пък масирано нахлуване на украинска продукция.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР