И защо нашето Перу – Био Swiss Water Decaf е

...
И защо нашето Перу – Био Swiss Water Decaf е
Коментари Харесай

Митове и факти за безкофеиновото кафе - slava.bg

И за какво нашето Перу – Био Swiss Water Decaf е най-хубавият избор за тези, които по една или друга причина избират обичаната си напитка в безкофеиновата й форма, dabov.coffeе.

Все повече хора вземат решение да включат в диетата си безкофеиновото кафе наред с кофеиновото или да преминат напълно на него. Според разнообразни международни статистики, а и по нашите наблюдения, процентът на феновете на безкофеиново кафе непрекъснато пораства. В някои случаи се равнява на 15% от общите продажби на една кафе пекарна!

Това е по този начин, тъй като от ден на ден хора вършат осведомен избор в търсене на най-хубавото за своето здраве. А безкофеиновото кафе е също по този начин потребно – а може да бъде и също толкоз вкусно – колкото това с кофеин.

Време е да разбием митовете за безкофеиновото кафе.

Нека разгледаме няколко съществени обстоятелството за него, които приказват сами по себе си задоволително.

В тази публикация ще ви разкажем и за другите типове на добиване на кофеина от кафето и за какво процесът Swiss Water, който е употребен за нашето Перу – Био Swiss Water Decaf, е най-хубавият от всички. Впрочем, тези от вас, които ни познават добре, знаят, че и предходното ни Хаус Бленд без кофеин бе минало точно през този развой.

Кога одобряваме едно кафе за безкофеиново кафе?

За да се смята едно кафе за безкофеиново, наличието на кофеин би трябвало да е отстранено на най-малко 97%. Това е от общото наличие на кофеин, което при другите типове и сортове варира от 0,4 до над 4%. Декофеинизирането може да стартира откакто зърната са минали развой на обработка – т.е. черешката и пергаментът, които ги покриват, са отделени.

Как се отстранява кофеинът от кафето?

Премахването на кофеина от кафеените зърна се реализира по разнообразни способи, които са релативно безвредни за здравето. Понякога обаче те могат да намалят качеството на кафето. Общото сред всички способи е, че кофеинът постоянно се извлича от зелените, сурови зърна на кафето. И за задачата постоянно се употребява вода.

Само вода обаче не е задоволителна.

Водата извлича всички разтворими субстанции от кафените зърна – наред с кофеина се отстраняват протеините и захарите. Кафето е комплициран артикул, в който има над 1000 химични субстанции. Те са виновни за ароматите и вкусовите качества на напитката. Затова е и належащо още нещо, с цел да може да бъде извлечен кофеинът, само че да останат непокътнати тези химични субстанции.

Кой е бащата на безкофеиновото кафе?

Първият сполучлив развой на декофеинизация, който се употребява в кафеиндустрията, се появява през 1903 година Той е фиктивен от немския търговец Лудвиг Розелиус и сътрудниците му. Както доста изобретения, и това е в резултат на случайност.

Розелиус открил, че пратка кафе, която паднала в морето и се напоила с морска вода, запазила в огромна степен вкусовите си качества, въпреки да изгубила кофеина си.

Процесът е патентован три години по-късно. Като цяло кафето било третирано с пара от разнообразни киселини или основи, а по-късно благодарение на бензен като разтворител бил извличан и кофеинът. Този развой не се употребява към този момент, защото бензенът е канцерогенен.

Мит, обвързван с този факт, е, че Розелиус търсел метод да отстрани кофеина от кафето заради персонална причина. Той бил уверен, че татко му умрял от прекомерно огромна приложимост на кафе с кофеин.

Колко процеса за декофеинизация има през днешния ден?

Днес има четири съществени процеса за добиване на кофеина от кафето. В два от тях се употребяват разтворители – единият е с директна приложимост на разтворител, а другият – с индиректна. Останалите два процеса не употребяват разтворител. Това са процесът Swiss Water Process и развой с въглероден двуокис.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР