И вторият телеком обяви повишаване на цените с годишната инфлация,

...
И вторият телеком обяви повишаване на цените с годишната инфлация,
Коментари Харесай

И вторият телеком обяви повишаване на цените

И вторият телеком разгласи повишение на цените с годишната инфлация, въпросът остава забранен за потребителите

След като и вторият телекомуникационен оператор разгласи, че ще индексира абонаментните си проекти за мобилни услуги със средногодишния показател на инфлацията на цените и недоволството в обществените мрежи продължава, онлайн платформата " Ние, потребителите " приканва Комисията за отбрана на потребителите да прегледа клаузата в общите условия към договорите с клиентите, която разрешава тази смяна.

Според общите си условия операторите имат право да индексират един път годишно цените на услугите си с оповестената от Националния статистически институт публична годишна инфлация за миналата година. Същевременно потребителят няма действителна опция на това съображение да се откаже от контракта си, без да дължи неустойки.

„ Повечето клиенти имат срочни контракти и в случай че решат да се трансферират при някой от другите телекоми, ще би трябвало да заплатят до три общоприети месечни такси, защото преместването на номера при различен снабдител е еднакво на преустановяване на контракта с сегашния. Ако пък при сключването на контракта са закупили и извънредно устройства като мобилен телефон или преносим компютър с отстъпка, ще би трябвало да заплатят и разликата сред пазарната му цена и заплатената за придобиването му “, изясни пред БНР Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.

„ Още повече, че тук приказваме за смяна в придвижване на едно от най-важните условия по настоящ контракт – цената. Изискване към всеки търговец е да реализира своята активност с нужната почтеност и професионална подготвеност. Т.е. да има предстоящите за неговата сфера на активност специфични знания и умения и да постави нужните грижи по отношение на потребителя в подтекста на пазарните практики. Това значи, че може да се чака от сдружението при предлагането на избрани условия, когато се подписват срочни контракти, да е в положение да планува и измененията, които могат да го обиден в границите на този интервал. И като по-силната страна в тези договорни връзки, да поеме тежестта, в случай че такава е налице “, добави тя.

Потребителите би трябвало да бъдат дейни и да подават тъжби в Комисията за отбрана на потребителите, на която са вменени пълномощия да проучва общите условия за съществуване на неравноправност. При определяне на ангажименти, които нарушават равновесието сред правата и отговорностите на двете страни, контролният орган може да изпрати до търговеца писмо и да му даде 14-дневен период да в профил неравноправните клаузи. Ако това не се случи, идната стъпка е да сезира способния съд с искане за оповестяването на клаузите за оскъдни.

Тъй като въпросната уговорка участва и при трите телекома, добре е въпросът да се прегледа и от Комисията за защита на конкуренцията за възможна координация на дейностите. Защото, даже и потребителят да има опция при повишение на цените на услугите по настоящи контракти (заради инфлацията) да приключи взаимоотношенията си с неговия телеком, при кого ще отиде?
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР