И все пак този период видя исторически икономически хазарт, почти

...
И все пак този период видя исторически икономически хазарт, почти
Коментари Харесай

Възходът и падението на Тръс: Как „големият взрив“ провали идеята за новата Тачър

И въпреки всичко този интервал видя исторически стопански хазарт, съвсем невъобразим брой противоположни завои и изхвърлянето на цяла политическа стратегия.Беше бързо, само че не и просто.

През лятото всичко се усещаше доста друго.Докато пътувахме из Обединеното кралство за реклами, написа Би Би Си, беше ясно, че Тръс е доста известна измежду членовете на консерваторите.

Нейните обещания да понижи налозите и да ръководи като реакционер бяха тъкмо това, което те желаеха да чуят.Тя не беше безукорен оратор, само че знаеше по какъв начин да работи с другарска навалица.

Имаше предизвестия от някогашния канцлер Риши Сунак и неговите поддръжници, че нейните стопански проекти са рисковани и могат да имат противоположен резултат.Някои споделиха, че това би било изборно самоубийство, само че изгубиха разногласието в Консервативната партия.

С неизбежна победа, дружно със своя непосредствен другар и политически съдружник Куаси Квартенг, Тръс се зае да работи по формулирането на проект за власт, който ще бъде коренен и самоуверен.

Те взеха решение, че би трябвало да нарушат разпоредбите, които бяха следвани от предходните министър-председатели на торите.Икономическото „ православие “ трябваше да си върви.Двойката приготви това, което сътрудниците нарекоха " огромен гърмеж " от ограничения.

 Лиз Тръс победи някогашния канцлер Риши Сунак в съревнование за водачество на торите;Снимка: GettyImages

Тръс се моделира по образеца на Маргарет Тачър.Нейните съдружници споделиха, че сходно на някогашния министър-председател, Тръс ще бъде решителна във властта.

Те ясно дадоха да се разбере, че тя ще вземе непопулярни решения и ще се придържа към тях, каквото и да се случи. Тръс искаше да бъде новата желязна лейди.

В рамките на 48 часа пристигна първият от поредност смели стопански опасности, които стигнаха доста по-далеч отвсички упования.

Първо беше пакетът за енергийна поддръжка, който даде обещание да ограничи единичната цена за две години.За претендент, който сподели, че няма да има повече подаяния, политическата действителност беше ударена и чековата брошура беше отворена.

Няколко часа откакто беше на Даунинг стрийт обаче, политиката трябваше да остане на назад във времето.

На Тръс бе съобщенов Камарата на общините, че кралицата е болна.До края на деня министър-председателят, заемащ длъжността в продължение на два дни, беше на стълбите на Даунинг стрийт, отдавайки респект на най-дълго управлявалия монарх в английската история.През идващите няколко дни фокусът на държавното управление беше твърдо върху националния печал.

 Покойната кралица Елизабет II беше наследена от сина си, крал Чарлз, два дни след катоТръс пое поста; Снимка: GettyImages

След погребението на кралицата обаче,Тръс трябваше да навакса пропуснатото време.Тя отиде на първото си и само огромно дипломатическо пътешестване вООН в Ню Йорк, където сподели предмедиите, че е подготвена да вземе сложни решения в гонене на стопански напредък.

При завръщането й пристигна икономическият „ огромен гърмеж “, за който тя мислеше от години.

Нейният мини-бюджет, който беше всичко друго, само че не и мини, беше най-радикалният в новата история;данъците бяха понижени.Това щеше дабъде финансирано посредством заеми, макар предизвестията, че може да утежни инфлацията.

Висши фигури в номер 10 имаха вяра, че са на път да стартират ярка нова епоха за стопанската система на Обединеното кралство.Икономическите либертарианци имаха своя късмет и бяха решени да го употребяват.

 Минибюджетът на Тръс беше разгласен от нейния някогашен канцлер Куаси Квартенг; Снимка: GettyImages

Екипът на Тръс вярваше, че пазарите ще дадат на страната пространство за преструктуриране на стопанската система, само че след дни стана ясно, че са сбъркали и колелата на икономическия им опит започнаха да падат.

Имаше малко детайлности за това по какъв начин държавното управление ще финансира пакета, който накара финансовите пазари да се разклатят, накара паунда да падне внезапно и принуди Bank of England да избави пенсионните фондове.

Торите бързо започнаха да се паникьосват.В рамките на 72 часа след минибюджета мнозина дадоха да се разбере, че са недоволни.Консервативните депутати приказваха уединено, че държавното управление към този момент предизвика политическа рецесия.

През идната седмица това единствено ще се усили, до момента в който не се появи цялостна рецесия на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам.По времето, когато Тръс дойде, беше ясно, че назрява забележителен протест против решението да се отстрани най-високата данъчна ставка от 45 пенса.

Под натиска на задните депутати,Тръс се огъна.Същия ден тя сподели пред Би Би Ди, че няма да промени решението си,ного направи.Тя изпрати канцлера да изясни решението.

Обратният завой трябваше да покаже, чеТръс слуша.Номер 10 вярваше, че това ще разреши на бунтовните депутати да продължат напред.Вместо това направи тъкмо обратното;бунтовниците надушиха кръв.

„ Чувството е като последните дни на Рим “, означи един някогашен министър.

През идващите няколко седмици престижът наТръс се срина изцяло.

 Джереми Хънт отхвърлиикономическия проект на госпожа Тръс; Снимка: GettyImages

Тръсуволни своя канцлер и анулира проекта за понижаване на корпоративния налог.Тяназначи Джереми Хънт да ръководи Министерството на финансите.

Хънт реши, че цялата икономическа тактика би трябвало да бъде отстранена и го заявина министър-председателя.Отслабена от събитията, тя нямаше различен избор, с изключение на да се съгласи.

„ Джеръми Хънт е де факто министър председател “, сподели един народен представител, говорейки от името на доста.„ Не виждам смисъл от нея “, добави различен.

До неделя колелата се задвижиха за края на премиерския пост на Тръс. Би Би Сисе свърза с доста депутати и настроението беше тъмно.Никой не се надяваше, че престижът на Тръс ще се възвърне.Един правилен на Тръс отсече: „ Загубихме “.

Когато настроението се промени, почитан партиен активист добави: „ Хората знаят, че това свърши. Въпросът е по какъв начин и по кое време “.

Въпреки това към момента имаше лъч вяра заТръс.

Някои депутати бяха нервни от свалянето на премиера, без да има претендент на единството, който да я замести.Те се опасяваха, че това ще значи още повече безпорядък, който никой няма да може да управлява.

Някои от вътрешните критици на премиера приканиха за нерешителност.

В понеделник Хънт пое контрола и отхвърли икономическия проект.Лиз Тръс бешироко осмивана, че не се изрече в Народното събрание.Тя избегна незабавен въпрос от водача на лейбъристите, след което седна за малко до канцлера, до момента в който той раздра нейния стопански проект в Камарата на общините.

Няколко дни по-късно министърът на вътрешните работи подаде оставка поради нарушаване на министерския кодекс, само че стартира бурна офанзива против министър-председателя и нейната стратегия.

 Суела Брейвърман стартира гневна офанзива против Тръс; Снимка: GettyImages

Последната капка за консервативните депутати беше хаосът към гласуването за възбрана на фракинга.На депутатите беше казано, че това е избор на доверие - че като не гласоподават с държавното управление, те споделят, че не желаят то да продължава.

Всичко това докара до уверено превръщане на Консервативната партия.Когато министър-председателят извика сър Греъм Брейди, ръководителя на комитета от 1922 година, с цел да ревизира настроението на партията, играта завърши.

Новата икономическа епоха свърши.24 часа откакто сподели, че е войник, тя подаде оставка.Тръс се провали, нейният проект за „ огромния гърмеж “ се разпадна.

Смутът дефинира времето на госпожа Тръс на поста, само че също по този начин оказа помощ да се дефинира и цялата 2022 година За по-малко от една година имаше четирима канцлери, а до идната седмица ще има трима министър-председатели.

Сега консерваторите би трябвало да изберат водач, за който считат, че може да донесе непоклатимост.Който и да е той, ще би трябвало да издържи доста по-дълго от Лиз Тръс.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР