И водачката на евролистата на БСП Елена Йовчева изплува в

...
И водачката на евролистата на БСП Елена Йовчева изплува в
Коментари Харесай

Семейството на Елена Йончева с три къщи за гости на морето

И лидерката на евролистата на Българска социалистическа партия Елена Йовчева изплува в спекулация с "къща за посетители ".

Комплекс от 3 китни вили наоколо до морския бряг си е построило с евросредства фамилията на Йончева в странджанското селце Велика, директно до курорта Лозенец. Това демонстрира следствие на организация Пик за скандална скица по асимилиране на дотации от Министерство на земеделието, задвижена от мъжа и свекъра на алената депутатка, както и от свързани с семейството лица.

В момента обаче комплексът не работи по предопределение, а съществува полукриминално. Няма уебсайт, цени за настаняване, формален телефон за контакт. Според очевидци, чиито имена се пазят в редакцията на Пик, в сякаш "къщите за посетители " купонясват само Йончева, мъжът й Пламен и техни другари. Това е сериозна нарушаване на разпоредбите на Програмата за развиване на селските райони, по която са отпуснати европарите.

Ето и цялата история, която ненапълно преповтаря сагата с подалия оставка зам.-министър на стопанската система Александър Манолев.

11 години по-младия мъж на Йончева - проектант Пламен Тодоров, и татко му Анатоли Тодоров Стоянов стоят зад компанията „ Парк Велика “ ООД. Родителят е шеф и съсобственик на компанията. Тя е усвоила близо 400 хиляди лева по стратегия на Министерство на земеделието за развиване на селските региони, демонстрират документите от следствието на ПИК.

Срещу тези пари са си построили вили, в които фамилията и техни другари, както и самата Елена Йончева, си отдъхват край морето през лятото. Основната активност – туризъм и отдаване чартърен на къщи за посетители, въобще не се прави, сподели още следствието на медията ни. Нарушението е видно и предстои на глоба от страна на прокуратурата и ОЛАФ, защото се касае за машинация с евросредства.

Компанията строи 3 вили в едноименния естествен парк, който е единствено на 3 км. от плажната линия на Лозенец, с пари от еврофондовете. През 2011 година от фонд „ Земеделие “ по размер 311 са им отпуснали 376 646 лева, откакто заявяват, че целият план ще коства 538 066 лева Според специалисти строителството на три къщи по 125 кв. м. им е коствало доста по-евтино.

За похлупак проектирането и проектите на градежа са изпълнени не от кого да е, а от мъжа на Елена Йончева и брат му посредством архитектурната им компания „ Зуум студио “. Това е видно и от уеб страницата им, където гордо са разгласили фотоси на парцелите, както и интериора.

Излиза, че огромна част от въпросните евросредства непосредствено са се върнали в фамилията – бащата ги дава на компанията на синовете си.

Парцелът от 1500 кв. м. и е платен от компания „ Парк Велика “ ООД пред 2008 година от частно лице. Година по-късно е направена оценка по Оценка на въздействието върху околната среда, защото регионът е екологично чист и се води предпазена зона в парк „ Велика “, чието име заимства сдружението.

По същото време община Царево обезпечава на компанията без конкурс и поръчка и използването сякаш като пасбище на още 1 декар общинска земя, за която заплащат наем в продължение на над 10 години с поетапно удължение на правото на прилагане.

През 2011 година компанията ипотекира и трите къщи, като по този метод си обезпечава свежи парични потоци, евентуално за останалите планове на амбициозното семейство.

Странен е фактът, че въпросните къщи за посетители въобще не се отдават чартърен, а активността на сдружението е съмнителна. Фирмата на свекъра на Йончева не извършва нито едно от условията, заложени в програмата на Министерство на земеделието, с което са спечелили сериозното финансиране.

Комплексът няма уебсайт, нито обществени контакти, посредством които възможни посетители да си наемат някоя от вилите. Единственият телефон за връзка е на шефката и съдружничка на свекъра на Йончева – Яна Куцарова.

В диалог с кореспондент (записът се пази в редакцията на Пик) дамата бе очевидно обезпокоена от въпросите към опциите за наем на вила. Тя съобщи, че въобще не знае дали ще бъдат давани чартърен през лятото и смотолеви, че две от трите къщи били заети и предплатено платени през целия сезон. Зимата целият комплекс не работел.

Куцарова се измъкна с оправдания за идни поправки, а на въпроса за цените изцяло се обърка и сподели, че няма съответна цена и трябвало да попита съдружниците?!

Всичко това е в тотално нарушаване на разпоредбите, защото по правилника на евросубсидията компанията би трябвало да поддържа активността целогодишно, да има бизнес проект за 10 години с предмет на употреба, указан в контракта. Това обаче освен че не случва, само че и информация във финансовите доклади на сдружението сочи, че то записва оскъдни доходи от активност. За 2014 година, да вземем за пример, те са 9 000 лева и няма нито един нает служащ, което също е главно условие на поръчката.

Напиращата за европарламента Елена Йончева съучаства в фамилна скица за непозволено асимилиране и разхищение на европари. Александър Манолев подаде оставка след подозрения за сходна скица. Как ще постъпи "моралната " Йончева?

Съдружничката Яна Куцарова: Всички къщи са заети авансово, цената не сме я определили още

Разговор на кореспондент на Пик, показал се за клиент, пред който съдружничката Куцарова признава, че цената на къщите не е ясна, няма уебсайт и контакти и къщите са заети.

- Здравейте, комплекс "Парк Велика " диря. Искам да запазя къща за лятото, по кое време имате свободни дати?

- Не е тъкмо комплекса, само че кажете.

- Ами с кого беседвам, тъй като този телефон взех по информации. Една другарка ми предложи този комплекс, тъй като го е виждала и ни харесва. Търсих уебсайт или телефони, само че няма на никое място.

- Яна Куцарова съм аз, мога да попитам, само че доколкото знам този сезон са авансирани къщите. Ще се прави и ремонт и надали ще има някаква опция.

- Кого би трябвало да попитате и каква е цената, в случай че желаеме за месец да вземем за пример?

- Съдружниците би трябвало да попитам. Не знам каква е цената.

- Все отново почти - 2000-3000 лева?

- Ами толкоз евентуално, само че те съдружниците си вземат решение. Трябва да се види какъв брой ще е в този момент, тъй като има нарастване на цените, на тока...

- А по кое време ще е ясно? Защо нямате уебсайт, аз доста мъчно ви открих.

- Те си знаят, не ги вземам решение аз тези неща. Казвам ви, че няма опция и е заето.

- Ами в случай че отидем в този момент, не може ли да се срещнем на място с някой, който дава отговор?

- Ааа, не, в този момент е заключено всичко. Само лятото има хора. Оставете си телефона и аз ще предам.



Свекърът на Елена Йончева е съучастник във компанията "Парк Велика " с дама от Черноморието, с която се свързахме по телефона и е заета да поддържа къщите на място - Яна Куцарова. Другият шеф Людмил Недялков пък е съучастник със брата на арх. Пламен Тодоров - Теодор Тодоров. Така фамилните връзки към сдружението лъсват с цялостна мощ



Деверът на Елена Йончева - Теодор Анатолиев Тодоров, на който е кръстен синът й, е съучастник в друга компания със същия Людмил Недялков, който е и съдружник със свекъра й в "Парк Велика ".



Справка от Министерство на земеделието сочи какъв брой са взетите по мярката за развиване на селските региони евросредства - 376 646 лева, откакто оповестили, че имат потребност от 538 хиляди лева



Според доклада на компанията за 2014 година то има едвам 9000 лева доходи от съществена активност, а миналата даже по-малко.



За 2014 година комплексът не е платил и лев за личен състав, което демонстрира, че не работи и не са спазени разпоредбите по европроекта.



Категоризация на къщите от комплекса сочи, че имат една звезда, макар лукса, основан от арфитектурното студио на мъжа на Елена Йончева. Общата леглова база е 18, само че както ПИК разкри достъп до тях имат единствено доближените на семейството.



Комплексът в село Велика се намира на 3 км от морския бряг на курорта Лозенец.









Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР