И във финансите, както във всички останали общества, има разделение.

...
Коментари Харесай

Все по-размита граница

И във финансите, както във всички останали общества, има разделяне. Съревнованието, което през днешния ден притегля огромно внимание, е сред криптодецата и паричните динозаври. Криптодецата имат вяра, че основаните на блокчейн финанси са бъдещето и са леговище от неизбежния крах на обичайните пари. В другия ъгъл са титанозаврите на финансовия свят - централните банкери. " Честно казано, съм песимистичен към криптоактивите, тъй като те са рискови ", сподели шефът на Bank of England Андрю Бейли предходната седмица.

Сега е добър миг за динозаврите. Доларовата цена на биткойн, който е главният криптоактив, се намали от 58 хиляди $ до към 33 хиляди $ в границите на няколко седмици през май. Най-стръмният спад се случи, откакто шефът на Tesla Илън Мъск разгласи, че компанията му ще спре с политиката за приемане на разплащания в биткойн при покупка на коли. Обещанието на китайски регулатори да вземат ограничения против копаенето на биткойн също даде спомагателен подтик на разпродажбата.

Засега следствията от срутва са малко. Криптовалутите се възприемат като шоу на финансовите пазари, тъй като няма спомагателни забележими вреди от тях. Въпреки това този мироглед е прекомерно високомерен. Подобно на златото цената им е построена върху груповата религия в цената. Но до известна степен такива са цените и на всички активи. А в този момент криптовалутите минават точката, от която могат да бъдат възприемани единствено като самоизолиран свят.

За да разберем възхода на биткойн, е добре да се върнем обратно към трудовете на икономиста и експерт в теорията на игрите Томас Шелинг, притежател на Нобелова. Шелинг твърди, че хората постоянно могат да работят безмълвно в единодушие, в случай че знаят, че другите се пробват да създадат същото. Много обстановки го подсказват - това е така наречен " фокусна точка ", към която хората се сплотяват, без категорично да се съгласят да го създадат. Ако ви помолят да вземем за пример да изберете позитивно число, хората постоянно се стопират на няколко отговора - едно, седем, 100 и така нататък Но в случай че ви попитат да изберете число, което другите също биха избрали, то има доминиращ избор - цифрата едно.

Това просветление важи за някои активи, които нямат същинска стойност. Шелинг твърди, че капиталовият случай при златото може да се изясни като решение за координирана игра. Златните кюлчета са скъпи, тъй като задоволително хора безмълвно се съгласяват с изказванието, че са такива. Цената им се поддържа от дефицита и дълголетието им. Известният икономист Уилъм Буйтер един път назова златото " балон на шест хиляди години ". Биткойнът е нов актив, само че е сходен. Да, технологията зад него е добре измислена (въпреки че Ethereum, вторият най-ценен криптоактив, може би има по-добър софтуер). И, да, биткойнът се употребява за транзакции, въпреки и без тези за колите на Tesla. Оскъдността и славата го крепят. Докато златото на доктрина въпреки всичко се е потвърдило, че пази от инфлация на парите.

Последните придвижвания на актива, наподобява, потвърждават, че криптовалутите са градина, оградена от стена, която е изолирана от останалите финанси. Но в случай че погледнем от близко, ще забележим появяването на друг модел. Вече има пътека, която свързва криптовалутите със златото. Според неотдавнашен разбор на Николаос Панигиртцоглу от капиталовата банка JPMorgan Chase потоците към борсово търгуваните фондове (ETF), които влагат в злато, са почнали да се възвръщат сега, в който парите започнаха да напущат фючърсите и ETF фондовете в биткойн. Това допуска, че институционалните вложители се връщат към златото след вълната от интерес към крипто, тъй като цените на цифровите активи са се повишили прекомерно бързо. Погледнат по този метод, сривът на биткойн и възобновяване на златото демонстрират корелация, която е в по-широк подтекст от покупко-продажби, свързани със застраховка против инфлацията.
Капитал - брой 22
Освен това е мъчно да се отърсим от чувството, че криптосривовете в този момент имат значение. Това е третият мечи пазар в границите на четири години, само че в този момент в него са вложени повече пари. Пазарната капитализация на криптовалутите, проследена от профилирания уеб страница coingecko.com, беше повече от 2.5 трлн. $ в средата на май. Две седмици по-късно тя падна до 1.5 трлн. $. Това е огромна загуба за парите на всеки. Цените на криптовалутите още веднъж стартират да порастват, тъй че тези загуби към този момент са размити. Но при всеки нов пик цените на този клас активи стартират да надвисват с още по-голяма мощ.

Има още нещо, което би трябвало да се обмисли. Криптовалутите са мощно спекулативни активи. Затова е мъчно да не мислим за цените им като сигнал за смяна в желанието за риск в по-широк проект. Убежденията имат значение за всички типове цени на активи, без значение дали в долари или биткойн. Може би елементарно сте се отърсили от мисълта за този криптосрив. Но идващият ще бъде сложен за игнориране.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР