И управляващата партия ГЕРБ представи предизборната си програма, а в

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

И ръководещата партия ГЕРБ показа предизборната си стратегия, а в нея са заложени постигане на 200 милиарда лева Брутният вътрешен продукт до 2025 година, 1000 лева минимална заплата, 2000 лева междинна брутна заплата, а за учителите - 2800 лева междинна заплата, 660 лева междинна пенсия. За поддръжка на бизнеса за излизане от коронавирус рецесията се залага главно на парите от Европейски Съюз по другите фондове и стратегии - 50 милиарда лева до края на 2030 година

Конституционният съд (КС) единомислещо удостовери като съобразено с конституцията решението на Народното събрание за въвеждане на онлайн присъединяване в пленарни съвещания на депутати, заболели или карантинирани от ковид-19. Правилата бяха признати на 6 ноември м.г., откакто Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи започнаха да бойкотират Народното събрание, а поради болните и карантинирани депутати ръководещите се затрудниха да обезпечават кворум. Обратното решение на Конституционен съд би сложило под подозрение редица актове на Народното събрание през последните месеци.
По самодейност на австрийския канцлер Себастиан Курц във вторник във Виена се организира среща на шестима министър председатели от Централна и Източна Европа, измежду които и Бойко Борисов, за общ апел за заслужено систематизиране на имунизациите против коронавирус.
От събота в София ще бъдат въведени по-строги противоепидемични ограничения , оповестиха здравните управляващи. Планира се затваряне за най-малко две седмици на моловете, фитнесите и заведенията, както и детските ясли, градини и учебните заведения.

Свят

Европейска комисия предложи основаването на коронавирус документ , който ще разреши пътуването на жителите на Европейски Съюз в съюза. Сертификатът ще бъде даван при доказателство за имунизация, при отрицателен тест или при открито преболедуване. Той ще бъде безвъзмезден и ще е разполагаем в цифров и книжен формат, като ще включва QR код. Брюксел показва, че всички ваксини, утвърдени от Европейската организация по медикаментите, ще бъдат автоматизирано приети от страните членки за потребностите на документа. Но обособените държавни управления ще могат да признават за годни и ваксини като съветската " Спутник V ", в случай че преценяват.

Тежки загуби за ХДС вещаят проблеми на изборите през септември. В първите избори, откогато Армин Лашет стана водач на Християндемократическата партия (ХДС), тя претърпя загуби в две западногермански провинции в неделя. Резултатите са най-слабите за ХДС в Баден Вюртемберг и Райнланд-Пфалц и идват шест месеца преди изборите за Бундестаг. Лошото показване подкопава възможностите на Лашет да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост.
Преди изборите в Израел на 23 март социологическите изследвания дават 30 депутатски места за партията " Ликуд " на премиера Нетаняху (вляво) при 36 места в настоящия парламент Фотограф: Reuters Капитал - брой 11
Икономическото разделяне сред Съединени американски щати и Европейски Съюз нараства. Америка ще се развива по-бързо тази година, до момента в който Европа ще бъде лимитирана от по-малкото обществени разноски, по-строги ограничавания за бизнеса и по-бавна имунизация, считат икономисти. Съединени американски щати евентуално ще догонят своя предпандемичен планиран растеж през идната година, до момента в който за Европа няма реален късмет това да се случи още няколко години.

Икономика
0.1% е годишната дефлация през февруари, демонстрират данни на Национален статистически институт. На месечна база цените порастват с 0.6%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР