И третото гласуване за председател на парламента се оказа неуспешен.Депутатите

...
И третото гласуване за председател на парламента се оказа неуспешен.Депутатите
Коментари Харесай

Няма такова чудо! Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента


И третото гласоподаване за ръководител на Народното събрание се оказа несполучлив.

Депутатите са в едночасова отмора, следва свикването на Председателски съвет и мислене – какъв да е претендентът, който да сплоти всички партии в Народно събрание.

Днес номинирани бяха четирима претенденти:

Йордан Цонев от Движение за права и свободи събра поддръжката на 99, срещу бяха 96, въздържаха се 43.

Кристиан Вигенин от „ Българска социалистическа партия за България “ събра поддръжката на 30 национални избраника, срещу бяха 46, въздържаха се 162.

За Петър Петров от „ Възраждане “ гласоподаваха „ за “ 27, срещу бяха 97, въздържаха се 114 депутати.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе подсилен от 102-ма депутати, 97 гласоподаваха срещу кандидатурата му, 39 се въздържаха.

Това уточни Цонев и Желазков за балотаж. При него гласовете се разпределиха по този начин: за Цонев: 35 „ За “, 95 „ срещу “, 43 се въздържаха; Росен Желязков бе подсилен от 102, срещу – 97, 39 се въздържаха.

Така Народното събрание още веднъж не можа да избере своя пръв измежду равни, след двата несполучливи опити през вчерашния ден, при които бяха номинирани петима претенденти – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „ Продължаваме Промяната “, Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който бе повдигнат в хода на втората процедура по желание на ръководител, Кристиан Вигенин от „ Българска социалистическа партия за България “ и Петър Петров от „ Възраждане “.

Късно нощес от „ Продължаваме Промяната “ оповестиха, че като градивна съпротива отдръпват своя претендент Никола Минчев и няма да го предложат за гласоподаване в пленарната зала.

Преди този ход от „ Демократична България “ предложиха ротация сред двамата претенденти, събрали най-вече гласове при гласуванията – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от Политическа партия.

В изказване след съвещание на Изпълнителната комисия водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че поддържат предлагането на Демократична България събранието да се управлява на ротационен принцип. От Политическа партия обаче оповестиха, че това предложение би било неефективно и отдръпнаха Минчев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР