И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши

...
И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши
Коментари Харесай

Италия пак не успя да си избере президент

И третият кръг от гласуването за президент на Италия приключи без победител, съобщава " Ройтерс ".

Законодателите не се сплотиха към консенсусен претендент, който да размени досегашния държавен глава Серджо Матарела.

Надпреварата за влиятелния пост със 7-годишен мандат остава необятно отворена, защото нито дясноцентристките, нито левоцентристките партии разполагат с задоволително гласове, за обезпечат успеха на своя претендент. Това значи, че вероятно ще е нужна компромисна договорка.

Към момента за любимец за поста е считан министър председателят Марио Драги. Той обаче не може да резервира и двата поста, заради което в Рим от седмици се водят договаряния кой да поеме вероятно държавното управление, в което са показани съвсем всички огромни партии.

Евентуална победа на Драги би означавала разпад на съдружното му държавно управление, което да докара до предварителни парламентарни избори. По тази причина той губи от ден на ден поддръжка.

" Ще имаме седмици на комплициране, в случай че Драги напусне държавното управление, а това ще бъде проблем на фона на здравнатаа, енергийната и икономическата рецесия ", предизвести водачът на дясната Лига Матео Салвини.

Сред водачите на главните партии единственият, който обществено поддържа кандидатурата на Драги за президент, е Енрико Лета от лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Президентът е основна фигура в Италия. Той има последната дума при назначението на министър-председателя и постоянно е призоваван да позволява политически рецесии в третата по величина стопанска система в еврозоната, където държавните управления оцеляват приблизително единствено за една година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР