И то в един от най-големите, но и сравнително най-прости

...
И то в един от най-големите, но и сравнително най-прости
Коментари Харесай

Знаете ли, че... Неутрино се лови във вода

И то в един от най-големите, само че и относително най-прости проучвателен уреди на света. Това е Супер-Камиоканде (или Super-Kamioka Nucleon Decay Experiments), неутринова обсерватория на 1000 м подземен в мината Камиока край гр. Хида, префектура Гифу, Япония. Тя има за цел да записва раздробяване на протони, слънчеви и атмосферни неутрино, както и да следи за експлоадирането на свръхнови звезди в нашата вселена.

Детекторът, именуван още Super-K се състои единствено от цилиндричен контейнер от неръждаема стомана, висок 41,4 m и с диаметър 39,3 m. В него има 50 000 тона свръхчиста вода. Резервоарът е разграничен от стоманена конструкция на вътрешен и външен детектор. По структурата има инсталирани 11 146 фотоувеличителни тръби с диаметър 50,8 cm всяка, които са обърнати към вътрешния детектор. Други 1885 тръби с диаметър 20.3 cm са обърнати към външния детектор. Двата детектора са разграничени оптически, сред тях не може да " прескача " светлина.

При взаимоотношение на неутрино с електроните или ядрата на атомите от водните молекули може да се отдели заредена парченце, движеща се по-бързо от скоростта на светлината (във вода). При това се появява конусовиден проблясък светлина (радиация на Черенков), оптичен еквивалент на гърма при набирането на свръхзвукова скорост от аероплан.

Тази светлина се проектира във тип на пръстен на стената на детектора и се записва от тръбите. Въз основа на информацията за времето и заряда, записани от тях се дефинират характерностите на по този начин засеченото неутрино или други частици.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР