И тази вечер в Скопие е планиран протест срещу така

...
И тази вечер в Скопие е планиран протест срещу така
Коментари Харесай

Френското предложение е на дневен ред в РСМ, Османи: Получихме го на македонски език

И довечера в Скопие е плануван митинг против по този начин нареченото френско предложение за начало на договаряния за участие на Северна Македония в Европейския съюз. Преди утрешното съвещание парламентарната математика демонстрира, че депутатите безпроблемно ще одобрят препоръчаната преговорна рамка.

Остава подписването на двустранния протокол с България и под въпрос е осъществяването на едно от главните претенции на България - смяна в конституцията и включването на българите в преамбюла ѝ.

Собранието в Скопие ще се произнесе по френското предложение за европреговорите в четвъртък
Антон Панчев: Френското предложение ще мине благодарение на албанските депутати в Собранието
В изявление за Медийната осведомителна организация (МИА) министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски разяснява, че двустранният протокол сред София и Скопие ще бъде завършен на реципрочна основа, без да има едностранни претенции.

Протоколът не се загатва в преговорната рамка, нито е изискване за началото на договарянията, разяснява Ковачевски и добавя, че чака депутатите да работят държавнически.

От известните досега позиции на партиите в Северна Македония излиза наяве, че " за " предлагането за преговорна рамка ще гласоподават болшинството депутати - албанци и малцинството от депутатите - македонци. Управляващият Социалдемократически съюз на Македония има 40 депутати.

" За " предлагането се чака да гласоподават още и албанските партии - Демократичният съюз за интеграция, Алианс за албанците, Алтернатива, Беса и Демократическа партия за албанците.

Така депутатите, които поддържат по този начин нареченото френско предложение, стават 71. Остават и по-малките съдружни сътрудници - Демократично обновяване на Македония и Демократичният съюз, които се оповестиха срещу френското предложение, само че не е ясно по какъв начин тъкмо ще гласоподава Либерал-демократическата партия.

В изявление за телевизия " Сител " външният министър Буяр Османи отбрани предлагането и съобщи, че спекулациите за българизация са чучело, което цели да провокира безредици измежду жителите.

С препоръчаната преговорна рамка за първи път имаме опция за затворим въпроса с македонския език, сподели Османи: " Европейският съюз е клуб от членки, които сами откриват разпоредбите. От вас зависи да решите дали желаете да сте в този клуб, или не, с техните правила на играта.

Македонският език не се използваше в Европейския съюз, не можахме да подпишем никакво съглашение, в никакъв случай не сме имали алтернатива за македонски език по време на договарянията, затова нямаше решение. Докато получихме предлагането за първи път, получихме го на македонски език, който беше признат от Република България ", съобщи Османи.

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски през днешния ден призна в обява във Facebook, че френското предложение ще мине утвърждение в Народното събрание, само че съобщи: " Информацията и фарса в Народното събрание може да мине, само че никаква смяна в конституцията! Е, не, не “, написа Мицкоски, представен от БНР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР