И тази година по повод Майските празници в община Кубрат

...
И тази година по повод Майските празници в община Кубрат
Коментари Харесай

Най-малката участничка в ретро парада в Кубрат е от Русе

И тази година във връзка Майските празници в община Кубрат обичайният церемониал на ретро коли се организира при необятен публичен интерес от стотици поданици и посетители на лудогорския град.

Участниците в Кубрат бяха 130 и от цялата страна, предава Изданието на парада е шесто, като подред трябваше да е седмо, само че заради по-рано наложените ограничавания, поради коронавирусната пандемия, той се организира за шести път на площад „ Възраждане “ в лудогорския град. Парадът откри Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, който е и патрон на мероприятието.

Приветствия към жителите на лудогорския град и гостуващите участници от цялата страна бяха отправени от управлението на Общината и основателите – Христо Антонов и Анушка Антонова. Организатори на събитието са Авто-мото ретро клуб „ Хан Кубрат “ и Община Кубрат.

На площада в родния град на Лили Иванова бяха изложени неповторими модели от цялата страна, както и машини с доста оценки от сходни конгреси. След формалното разкриване се състоя автомобилно дефиле по основните улици на града, като обичайно колоната бе поведена от най-старото возило, взело участие на парадите в Кубрат не един път – Мерцедес от 1927 година. След двучасова пауза и оглед на ретро возилата на площада се организира и церемонията по награждаване на притежателите и водачите на най-атрактивните коли и мотори.

Купи, награди и грамоти бяха връчени от Кмета на Община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, от ръководителя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, както и от ръководителя на автомобилния клуб в Кубрат Христо Антонов.

Купата на Кмета завоюва Милен Дачев от град Кубрат с Москвич 21412, а специфичната премия на кубратския градоначалник завоюва Пежо 104 от 1982 година на Андрей Андреев от Разград.

В категорията за създадени коли до 1945 година първото място извоюва Пламен Пенчев от Разград с Пежо 402 от 1937 година. Автомобилът бе показан за първи път в Кубрат и провокира интереса на всички фенове на ретро возилата.

В категорията за създадени коли до 1965 година първото място получи Кольо Тончев от Добрич с Трабант 600 от 1963 година Второто място в категорията извоюва Форд Мустанг от 1965 година със притежател Иво Арангелов от Търговище, а третото място бе за силистренецът Румен Русев с Волга М21 от 1962 година.

В категорията за създаден автомобил до 1985 година първото място завоюва Красимир Къров от Варна с Мерцедес W108 от 1967 година. Второто място отиде за участника Клиф от Англия, който извоюва почетното място с неповторимия Линкълн Континентал от 1979 година Автомобилът дефилира за първи път в Кубрат, а участникът показа, че е мощно впечатлен от проведения церемониал в град Кубрат. Третото място завоюва Милен Дудев от Русе с автомобил Фолксваген 1300 от 1968 година.

Журито избра Мерцедес от 1927 година за най-атрактивен автомобил в VI-ото издание на ретро парада в Кубрат. Уникалната машина е печелила не един път най-престижните оценки от сходни конгреси и е благосъстоятелност на Валентин Василев от с. Николово, който е член на кубратския авто ретро клуб.

За най-елегантен автомобил журито в състав: Кольо Тончев от Добрич, Александър Груев от Варна и Десислава Василева от Русе, избраха Шкода Октавия от 1963 година, благосъстоятелност на Пламен Веселински от град Разград.

За най-автентичен и автентичен бе определен военният автомобил ДКВ-Автоюнион от 1946 година на Лютви Дахилов от с. Беловец, а Трабант 601 от 1987, благосъстоятелност на Ангел Пеев от Варна, бе избран за най-добре модифициран автомобил в шестия ретро церемониал за коли в град Кубрат, декориран с герои от филмовата поредност „ Ледена ера “.

И тази година бяха отличени най-хубавите мотоциклети. Като най-атрактивен бе определена двуколесната машина Honda Gold wing от 1986 година, благосъстоятелност на Стефан Николов от Исперих. Най-добре реставриран бе мотора Ява 250 от 1972 година на Реджеб Баш от с. Севар. За най-автентичен бе избран мотоциклетът Балкан 250 от 1964 година на Мирослав Стефанов от Тутракан. Специалната премия при мотоциклетите взе Ивайло Кадиев от Ветово с неговия ИЖ 56, а втората специфична премия при моторите завоюва Бирол Рахмилов от Кубрат със Симсон S51 от 1983 година. Специална премия при мотоциклетите завоюва и Илиян Илиев от Рузе с Возход-1 от 1967 година. На събитието участваха и десетки фенове на марката мотори Симсон от кубратския квартал Дряново, които бяха приветствани от всички фенове на ретро возилата.

Още специфични награди при колите завоюваха участниците: Пламен Бешев от Русе с Мини Купър от 1989 година, Веселин Ковачев от Разград с Пежо 205 от 1988 година, Иван Василев от Казанлък с Волво 740 от 1985 година, Иван Енчев – Операта от Кубрат, който бе и най-възрастния участник на парада, с VW Golf Country от 1991 година, Божидар Хаджидимитров от Варна с ВАЗ 2105 от 1990 година, Петър Савов от Велико Търново, също с ВАЗ, само че от модел 21011, Ива Иванова с Мерцедес от Русе Е300 от 1990 година и Здравко Здравков от Варна с Ягуар от 1988 година

Награди и оценки обичайно бяха връчени и на на-младите участници в ретро парада. Отличени бяха 14-годишния Кристиян Русев от Силистра, Аника Василева от с. Николово на 14 години, Владо Владов на 13 години от Русе и най-малката участничка, която е едвам на 1 годинка Габриела Стоянова от Русе, която към този момент прохожда с колелата на ретро возилата.

Награди от Авто-мото ретро клуб „ Хан Кубрат “ бяха връчени персонално и за представителите на Общината, отпред с кмета Алкин Неби, който получи часовник с формата на сова – знак на мъдрост и увереност. Грамоти и алегорични участници за спомен получиха всички участници. Награди за участници в парада бяха връчени и от Ретро музея в град Варна.

По мотив празничничното ревю и дефиле Кубрат поздрави поданици и посетители с прелестна фолклорна и естрадна стратегия. На сцената в тихото градче се изявиха под съпровода на оркестър „ Славяни “ надарените артисти от Детската музикална школа към НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий - 1891 “ в Кубрат с вокален възпитател и началник Гинка Денчева, както и възпитаниците на госпожа Сийка Русева.

Пред присъстващите пяха надарените артисти Виктория Деганс, Марина Маринова, Доника Димитрова, Александра Овчарова, Павлина Неделева, Аксевер Рамадан, Илкнур Бейнур, Даная Драганова, Александър Евгениев, Венислава Георгиева, Йорданка Георгиева и други.

Специални благодарности към всички участници насочиха уредниците от Община град Кубрат и Авто-мото ретро клуб „ Хан Кубрат “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР