И тази година България не подобри сериозно грижата си за

...
И тази година България не подобри сериозно грижата си за
Коментари Харесай

Държавата получи среден за грижи към децата

И тази година България не усъвършенства съществено грижата си за децата в никоя от 9-те области, които изследва за 11-а поредна година неправителствената организация " Национална мрежа за децата " (НМД), по тази причина и получи оценка междинен 3.

30 специалисти от гражданските организации и 7 външни оценители са създатели на единствения по рода си самостоятелен отчет, който прави оценка напредъка на държавните политики за деца посредством разбор, учреден на обстоятелства и данни, в областите " Участие на децата ", " Благосъстояние на децата ", " Семейна среда и различни грижи ", " Закрила от всички форми на принуждение ", " Правосъдие за деца ", " Ранно детско развиване ", " Детско здраве ", " Образование ", " Спорт ", " Култура и свободно време ".

Чрез анкети във образуването на оценките и рекомендациите в отчета са се присъединили и 160 деца, младежи, родители и експерти, както и децата от Националния юрочайлд конгрес. Докладът " Бележник " включва и съответни рекомендации за бъдещата работа на страната и институциите. Той беше показан през днешния ден по едно и също време в София, Русе, Варна, Силистра, Пловдив и Ямбол.

Среден 3.08 за присъединяване на децата

Участието на децата към момента не се разпознава нито като тяхно право, нито като инструмент за възстановяване на политиките за деца, регистрира отчетът. През втората година на пандемията (и трета учебна) опциите за включването им в разнообразни форми на съвещания и допитвания беше още по-ограничена.

Анализите на въздействието на изолацията върху децата ясно демонстрира, че решенията, които въздействат директно на живота им, са вземани без допитване до тяхното мнение, което води до възприятие за отчаяние и омаловажаване от възрастните. Все още се регистрира незадоволително схващане на експертите, работещи с деца, в това число и учителите, за смисъла и задачите на детското присъединяване и гражданското обучение.

Среден 3.4 за благосъстоянието на децата

Политическата рецесия през 2021 година не разреши развиването на никакви поредни политики за премахване на детската беднотия и общественото изключване, се акцентира в отчета. Националната тактика за детето не беше призната, само че стана част от съдружното съглашение на държавното управление, образувано в края на годината, като даде политическа поръчка за явен ангажимент на страната за осъществяване на отговорностите към децата.

В подтекста на поредицата от рецесии - пандемична, политическа, а при започване на 2022 година - бежанска и военна, колапсът на всички системи, и изключително закрилата на детето, стана явен. Следваща крачка в тази посока би трябвало да бъде промяната във всички сфери, ангажирани с детското богатство, повишение на успеваемостта на междусекторната работа, възстановяване на механизмите за събиране на данни и разбор, както и приоритет за спиране на поколенческата беднотия.

Среден 3.09 за фамилната среда и различните грижи

И през тази година продължиха бавните процеси на деинституционализация. Не бяха закрити последните четири огромни дома от остарял вид заради закъснение в построяването на новите услуги и неефективни процеси на национално и общинско равнище. Продължават систематичните проблеми, свързани с приемната грижа и осиновяването, към които има както бюрократични компликации, по този начин и чисто информационни, свързани с отрицателния им облик в обществото.

Опасенията за вторична институционализация и неуспеха на системата да поддържа израстването на децата в фамилна или близка до фамилната среда демонстрират незабавна нужда от разработване на цялостна визия за фамилна политика и поддръжка на децата и родителите, се отбелязва в отчета.

Среден 3.07 за закрилата на детето от принуждение

Проблемът с неналичието на единна система за вписване на случаи на принуждение над деца става все по-остър и явен, като блокира опциите за пълностоен разбор на обстановката и създаване на съответни политики за предварителна защита и протекция. Кризисната обстановка извежда на показ неналичието на цялостна държавна визия и политика за координирано институционално адресиране на насилието над деца.

Все още няма задоволително на брой и налични общи и профилирани услуги за деца, потърпевши от принуждение, а енергийната рецесия в края на годината сложи под въпрос и действието на наличните.

В същото време случаите на принуждение против и сред деца нарастват прогресивно и стават все по-публично тиражирани. Има остра потребност от съблюдаване на етичните кодекси и държание на медиите, които стават рупор на извънредно отрицателни послания по отношение на децата, нарушават правата им и слагат фокус само върху глобите и наказванията, само че не и върху нуждата от предварителна защита и поддръжка.

Среден 3.28 за правораздаването за деца

Поради политическата рецесия, траяла през цялата 2021 година, не беше допустимо да се работи за по-активно покровителство за приемане на ново законодателство в региона на детското правораздаване и напредване на Закона за възпитателните ограничения по отношение на лицата, направили като малолетни закононарушения или административни нарушавания.

С образуването на ново държавно управление при започване на 2022 година беше деклариран явен ангажимент от министъра на правораздаването, че казусът е разпознат като основен и неговото решение е сериозно значимо. Очакваме в къс период да бъдат направени нужните приходи за анулация на остарелия Закон за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни.

Среден 3.32 за ранното детско развиване

И през миналата година не бяха направени приходи за обновяване на работата и приемане на Стратегия за ранно детско развиване, която е от основно значение за основаването на споделено схващане по тематиката. Майчиното и детското здраве към момента се адресират прекомерно незадълбочено и отчасти, не съществуват задоволително на брой и широкодостъпни подкрепящи услуги, което би предотвратило редица от проблемите на детското здраве и развиване в зародиш.

Като главен проблем се обрисуват големите районни и етнически диспропорции, които предпоставят извънредно неподходяща житейска вероятност за доста деца. Няма стабилно финансиране в региона на ранната детска намеса, а кадровата политика във връзка с всички експерти, работещи в областта на ранното детство, на практика липсва.

Среден 3.17 за детското здраве

Политиките на страната не слагат задоволително явен фокус върху детското здраве, което е видно по неналичието на обособена педиатрична тактика, която да обгръща всичките му аспекти. Отсъства въобще районна устременост на здравните политики за превъзмогване на проблемите с достъпа до опазване на здравето, детската смъртност и уязвимостта на избрани групи. Здравните услуги за редки и хронични болести са мощно централизирани в столицата и огромните градове.

В страната живеят доста деца, които получават здравна грижа едвам когато здравето им е съществено влошено. И през 2021 година не беше направен повсеместен разбор на потребностите на детското опазване на здравето, на който да се базира и заданието за създаване на Национална педиатрична болница, въпреки че нейното основаване залегна в съдружното съглашение на държавното управление дружно с обезпеченото финансиране.

Добър 3.65 за образованието

Продължаващата пандемия задълбочи така и така мощните неравенства в достъпа и качеството на образованието, само че не се вижда предпочитание у виновните институции да изследват и противодействат на аргументите за това. През 2021 година в прорез с всички рекомендации на международните и европейските здравни организации българските възпитаници още веднъж прекараха голяма част от образователното си време в отдалечено образование. Вследствие на това мотивацията, възприятието за принадлежност и успеваемостта на научаването спаднаха още повече както за учениците, по този начин и за учителите.

Не се следи и действителен фокус върху ефикасни ограничения за превъзмогване на дефицитите, основани от излишно дългата изолираност. Няма поръчка за различаване на значимостта и качествено консолидиране на разнообразни интердисциплинарни тематики като дигитално-медийната просветеност и здравното и полово обучение в общия образователен проект.

Среден 2.98 за спорт, просвета и свободно време

Културата и изкуството към момента не се употребяват като принадлежности за реализиране на образователни цели, регистрира отчетът. Липсва цялостна политика за насърчаване на детския спорт и детските спортни клубове от най-ранна възраст, а дружно с това и подобаващи условия за спорт и игри навън и закрито, изключително в дребните обитаеми места и центровете на огромните градове.

Справяне в рецесията

Няколко рецесии белязаха миналата 2021 година - здравна, политическа и социална. В комбиниране с неяснотата във връзка с политиките за деца и фамилии и десетилетие на декаданс на системата за протекция на детето се стигна до обстановки на остра неспособност за съответна реакция и поддръжка по отношение на деца, изпаднали в усложнение. Това продължава да обрича напъните на държавните институции на ниска успеваемост и ограничение до спешни реакции и единични ограничения със мощно стеснен резултат.

За трета поредна година неналичието на стратегически проект във връзка с политиките за деца и поддръжка на фамилиите остави държавните задължения в тези области без ясна визия и цел, а обособените подхванати дейности бяха по-скоро спорадични и мощно лимитирани, отбелязва отчетът. Отново на напред във времето излязоха систематични проблеми като неналичието на съгласуваност сред главните публични браншове, ангажирани с поддръжката на децата и фамилиите - обществен, опазване на здравето, обучение. Продължава да липсва схващане за нуждата от цялостна политика за поддръжка на фамилията.

Въпреки повтарящите се рекомендации на Комитета на Организация на обединените нации за правата на детето, в България липсва орган, който да има действителни пълномощия за съгласуваност и надзор на държавната политика за гарантиране на правата на детето.

Двадесет години след основаването й Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) има по-скоро символно, в сравнение с функционално значение. Гражданите не престават да не разграничават обособените структури в системата за протекция. Конкретните ограничения в тази посока са въпрос на политическа воля, която до този миг се е изразявала единствено и само посредством заявления без подхванати дейности.

Ефективното действие на ДАЗД е непрестанно затруднявано заради фактическото подвластно състояние от Министерството на труда и обществената политика посредством бюджетната зависимост, само че и от заграбване на функционалностите от Агенцията за обществено подкрепяне посредством поредните промени на устройствените правилници на двете организации.

Активните дезинформационни акции през 2019 и 2020 година към плана на Стратегия за детето и Закона за обществените услуги и мощното политизиране на тематиката докара до практическа парализа на всевъзможни старания за промяна в системата за протекция на детето. Наред с функционалните проблеми системата работи и с определение за " дете в риск ", дефинирано преди повече от 20 години. По същия метод, въпреки Законът за протекция на детето да изисква обезпечаване на " най-хубавия интерес на детето ", приложението на това условие остава под въпрос заради неналичието на единна методология за оценка, се споделя в отчета.

Повече от 20 години след основаването на системата за протекция на детето специалността на обществените служащи, чиято роля е да бъдат първите откликващи и проследяващи случаите на деца в риск, е с невисок авторитет и липса на благоприятни условия за развиване и подготовка и се упражнява в недобри, постоянно унизителни условия на работа.

От години на дневен ред стоят въпроси като неналичието на стратегия за въвеждащо и продължаващо образование на обществените служащи, стандарти за обществената работа и междинната натовареност на работещите в отделите за протекция на детето в териториалните структури на Агенцията за обществено подкрепяне.

Макар междинната натовареност на обществените служащи да е намаляла от 124 случая през 2011 година до 35 случая на един обществен служащ през 2021 година, към момента има над петнадесет области, в които един обществен служащ дава отговор за два пъти повече случаи и шест области, в които един обществен служащ наблюдава и взема решения за над 100 случая на деца. Нещо повече - намаляването на натоварването на обществените служащи не се дължи на повишението на техния брой - в случай че през 2008 година общо в отделите за протекция на детето са работили 810 обществени служащи, то през 2021 година те са 838.

Друг значителен проблем е основаването на единна база данни за следене и разбор в системата за протекция на детето. Налице са основни разминавания в данните на другите институции, в това число и по тематики, които изискват разбор и взимане на стратегически решения като насилието над деца.

Подобна е обстановката и във връзка с данните на Държавната организация за протекция на детето и Държавната организация за бежанците за броя на непридружени деца бежанци, което слага под въпрос и потенциала на системата за следенето и оказването на нужната протекция. Системите на детското опазване на здравето и обучение също не бяха подготвени да посрещнат компликациите, пред които се изправиха децата в резултат на рецесията, като приоритизират техния най-хубав интерес.

Нещо повече - в подтекста на ограниченията против COVID-19 единствената непрекъснато проследявана и прилагана мярка беше налагането на отдалечената форма на образование за учениците при отворени заведения и питейни заведения и липса на каквото и да било съблюдаване на ограниченията за възрастни макар множеството данни за вредите, които тази форма нанася както на университетските достижения, по този начин и на мотивацията и психологичното здраве на децата.

Друг образец за отсъстващата съгласуваност сред институциите е практическата липса на информация във връзка с децата, чиито родители са умряли от COVID-19, както в Министерството на здравеопазването, по този начин и в Агенцията за обществено подкрепяне, което прави планирането на каквито и да било други характерни ограничения за протекция и поддръжка на практика невероятно.

Докладът предлага:

Да се подсигурява оперативна самостоятелност на ДАЗД или да се сътвори нов орган с действителни пълномощия.

Да се създаде и одобри Стратегия за детето, която да формулира визия и цел във връзка с междусекторните и секторните политики за деца.

Да се преразгледа наличието на понятието " дете в риск ", тъй че да дава отговор на актуалната обстановка. Да се подхващат незабавни ограничения за обезпечаване на почтени условия на работа и подготовка на обществените служащи.

Да се възнамерява непрекъсната осведомителна акция във връзка с правата на децата.

Да се развиват ефикасни платформи за присъединяване на децата във образуването на учебните политики, локалните решения и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР