И след предсрочните избори резултатът е коалиционен кабинет между ГЕРБ

...
И след предсрочните избори резултатът е коалиционен кабинет между ГЕРБ
Коментари Харесай

Годината беше белязана от сложни отношения между премиера Борисов и президента Радев

И след предварителните избори резултатът е съдружен кабинет сред ГЕРБ и Обединените патриоти, скрепен с уверения за 4-годишен мандат. Въпреки микротрусовете в обединението и двете страни твърдят, че в действителност няма огромни проблеми.  Бойко Борисов е още веднъж министър ръководител и предстоящите комплицирани връзки сред него и президента, в това число по линия на общото им генералско минало, с сбъднаха.
Опитният авиатор и някогашен пълководец на военновъздушните сили влезе в политиката с думите „ Ако не се усещам подготвен, не изхвърчам “, само че в случай че във въздуха нещата стават с къси изречения друго беше в плаващите пясъци на политиката. Дни откакто встъпи в служба Румен Радев трябваше да разпусне Народното събрание, да насрочи парламентарни избори и да назначи длъжностен кабинет, подложен на критика от ГЕРБ поради кадруване, прекъсване на публични поръчки и директна диктовка от Президентството. Напрежение провокираха и законодателни промени препоръчани в края на мандата на служебния кабинет. И деята да си бил в България три месеца преди избори за депутати и президент с цел да гласуваш беше оттеглена само че Радев отбрани напъните за законови ремонти в изборното законодателство.

Служебният кабинет утвърди отчет за положението на защитата, съгласно който българската войска извършва отчасти отговорностите си поради липса на пари и хора. Новият министър на защитата Красимир Каракачанов обаче отдръпна отчета с аргумента, че не е належащо да плашим  обществото

Според президента, поправения отчет предлага да лекуваме армията със самовнушение.

Именно модернизацията на Армията докара до остри разногласия сред президент и ръководещи. В края на мандата си,  служебното държавно управление излезе с решение, обвързвано с покупката на нови изтребители. На първо място беше класирана офертата на Швеция, на второ – Португалия, а на трето – Италия. Ситуацията се промени при постоянния кабинет където министър председателят позволи, че покупката на нови самолети може да се отсрочи за сметка на сухопътните войски или флота.

Докато министър председателят разгласи, че България стартира договаряния с Швеция, ГЕРБ изиска анкетна комисия в Народното събрание да ревизира всички обстоятелства по какъв начин служебното държавно управление е класирано преди всичко „ Грипен “ и дали Румен Радев е повлиял на решението

Президент и министър председател разговаряха на четири очи и се схванаха, че война сред институциите няма. Веднага по-късно Борисов внесе детайл в самолетната сага и се разгласи за закупуването на нови самолети.

Паралелни бяха и антикорупционните светове на президент и ръководещи. Радев, който постоянно даваше за образец румънския модел, не видя в концепцията за правосъдна промяна задоволително политическа воля у нас за битка с корупцията по високите етажи на властта – изказвания, с което ръководещите не се съгласиха. ГЕРБ и Българска социалистическа партия предложиха обособени законопроекти, а Радев поддържа предлагането на левицата.

Тази година Радев върна на депутатите 4 закона - За концесиите, За защитата и въоръжените сили,  наложи несъгласие върху текстове от Закона за запазване на околната среда и Бюджета на здравната каса.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР