И слънцето, кафето, и нощните смени също са свързвани с

...
И слънцето, кафето, и нощните смени също са свързвани с
Коментари Харесай

Месарите опровергават СЗО: Не е доказано, че мръвките докарват рак

И слънцето, кафето, и нощните смени също са свързвани с раковите болести, напомнят от бранша…

Месопреработвателният бизнес упрекна Международната организация за проучване на рака (МАИР), че популяризира объркваща информация за „ ракопричиняващите ” месни артикули, оповестява Euronews.

Причината за объркването е, че организацията сложи модифицираното месо в една група с тютюна и азбеста като канцерогенни субстанции, написа Стандарт.

„ Експертите на организацията трябваше просто да изследват главните опасности, до които може да докара консумирането на месо при избрани условия. Те по този начин и не разгледаха всички позитивни страни, като да вземем за пример хранителната стойност на месото или какви биха били следствията от фрапантно понижаване или прекъсване на всевъзможни месни артикули ”, показва Северноамериканският институт за месни артикули.

Институтът напомня, че слънцето, кафето, ястията, приготвени на скара, както и нощните смени също са били свързвани в предишното с раковите болести.

Преработеното месо е несъмнено като канцерогенно – като тютюнопушенето, азбеста, замърсяването на въздуха. Важно е да се означи, че слагането му в тази група е поради силата на научните доказателства за канцерогенността, а не поради сериозността на риска. Дори и да са в една и съща категория, рискът, който тютюнопушенето съставлява, е по-голям от риска при консумирането на месо, акцентира доктор Дана Луумис, специалист от МАИР, която е част от Световната здравна организация (СЗО).

От комбинирания разбор на няколко изследвания стигнахме до извода, че яденето на към 50 грама модифицирано месо дневно усилва риска от рак на дебелото черво с към 17%. Рискът е огромен и при яденето на алено месо – той се усилва с 1,17% на всеки употребявани 100 грама. Въпреки това към момента не сме открили дали връзката е причинно-следствена, споделя доктор Кърт Щраф от Международната организация за проучване на рака.

Експерти обаче припомнят, че в проучването не се прави разграничаване сред другите типове месо, а те може да варират от най-ниско качество кренвирши, „ наблъскани ” с химикали, до висококачествена шунка, създадена в био или органична плантация.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР