И Силистра почете с венци и цветя подписването на Крайовския

...
И Силистра почете с венци и цветя подписването на Крайовския
Коментари Харесай

В Силистра отбелязоха подписването на Крайовската спогодба

И Силистра уважи с венци и цветя подписването на Крайовския контракт през 1940 година, с който Румъния връща на България Южна Добруджа. В знак на самопризнание жители и представители на локалната и държавната власт се събраха пред паметната плоча, отдадена на събитието. На 7 септември се подписва договорът, а на 1 октомври българската войска влиза в Силистра.

88 000 румънци, заселени от румънските управляващи, когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да изоставен и да се преселят на север, до момента в който 65 000 българи от северната част емигрират в родината България, описа историкът от Силистра Иван Занов. " Успяваме да си възвърнем към майка България и Южна Добруджа, само че Северна Добруджа е загърбена. И до ден сегашен тя е съвсем обезбългарена. Истинска покруса е било изселването на хората. Ноември, по време на дъжд, на сняг, потеглят с коли, румънците ги крадат, защото търсят злато непрестанно ", означи Занов.

Но свободата на българите в Южна Добруджа не е безвъзмездна. Държавата ни изплаща 1 милиард леи обезщетение за румънската благосъстоятелност тук.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР