И сега внасяме електроенергия. В момента купуваме ток от въглищните

...
И сега внасяме електроенергия. В момента купуваме ток от въглищните
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Въглищните централите ще фалират през 2030 година

И в този момент внасяме електрическа енергия. В момента купуваме ток от въглищните централи, тъй като те работят поради дотации, които можем да плащаме до 2025 година Политиците за следващ път лъжат миньорите - те няма по какъв начин да са конкурентни на пазара. Това съобщи пред Българска национална телевизия Мартин Владимиров, енергиен специалист. Според него централите ще банкрутират през 2030 година

Той се разгласи за вложения в ПАВЕЦ " Чаира ". В момента рискуваме да загубим 6 милиарда евро, предизвести Владимиров. Тези средства могат да бъдат вложени в енергийна успеваемост и други Зависимостта на Европа от газ от Русия и прекъсването на доставките са причина за високата цената.

Справедливият преход е обществен въпрос, сподели Владимиров. Има решения, добави той. Нови 2 блока в АЕЦ " Козлодуй " не са ни нужни, счита специалистът. Те са скъпа инвестиция, по думите му.

Съхранението на сила от ВЕИ е скъпо, уточни икономистът Георги Вулджев. И сега сме в свръхпроизводство на ток от ВЕИ. Не можем в идващите години да закрием ТЕЦ-ове. Добре е в Европа най-малко за известно време да се запазят въглищните централи най-малко като запаса, по думите му.

2/3 от производството на турбини на ВЕИ зависи от Китай, стана ясно от коментара му. Неизбежно би трябвало да запазим Маришкия басейн най-малко до 2038 година, е мнението му. Всичко имало място в енергийния микс. Все още не сме на стадий, в който да нямаме потребност от атомна енергетика, акцентира той. Да не разчитаме, че в близки години ще се появи някаква иновация, която ще ни реши проблемите, настоя още Вулджев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР