И през юни месец, когато във вашето студио коментирахме Законопроекта

...
И през юни месец, когато във вашето студио коментирахме Законопроекта
Коментари Харесай

Неописуем ужас! Владислав Горанов с черна прогноза: Следващите години ни чака теглене на дългове

„ И през юни месец, когато във вашето студио коментирахме Законопроекта за държавния бюджет за тази година, видяхме в тригодишна бюджетна прогноза във всяка една от годините, в това число и тази да се залага недостиг. Дефицит, който е в границата, само че горната граница на допустимия изобщо недостиг от 4% от брутния вътрешен артикул. В този смисъл, аз персонално не съм сюрпризиран от това, че българския бюджет има нужда от притеглен запас под формата на заем “, това разяснява пред „ Фокус “, някогашният финансов министър Владислав Горанов, написа financialtribune.bg.
„ Разбира се, от тук напред, след огромното нарастване на обществените разноски, главно в предходните години и разбалансирането на системата на налога върху добавената стойност беше ясно, че страната ще бъде устойчива в недостиг. Колко стабилно е да си в недостиг е различен въпрос. Но идващите няколко години нас ни чака изтегляне на задължения, тъй като когато сметката е с негативно салдо то би трябвало да бъде запълнено отнякъде и инструментът за това е поемането на нови задължения, били те за финансиране на недостига и в допълнение за погасяване на остарели сходни задължения. В този смисъл, отново споделям, изненада няма “, добави Горанов.
Според него, за следващ път Министерството на финансите може би няма да уцели най-хубавия миг за това.
„ Беше ясно още с приемането на Закона за държавния бюджет за тази година, че сходно финансиране ще е належащо и в случай че има нещо, което е изненадващо, то е това, че сходно желание се анонсира отвън подтекста на бюджетната процедура за 2024 година и в може би несъответствуващ миг “, сподели някогашният финансов министър и разясни, че когато сте наясно, че би трябвало да поемете нов дълг, би трябвало оптимално бързо да се подготвите да употребявате най-хубавия прозорец на пазарите. Безспорно е, че през месец август, през отпускарски сезон, пазарите не работят, само че към този момент сме втората половина на октомври, в случай че занапред стартира подготовката, вероятността да се уцелят по-лоши и по-неблагоприятни пазарни условия за поемането на дълг е доста огромна.
„ И в случай че има някъде укор към финансовото министерство в това отношение, то е че беше ясно от дълго време, че сходен дълг ще би трябвало да бъде стихотворец. Ясно е, че индикаторите на бюджета го допускат, приходната част също не е в доста добра кондиция и в този смисъл трябваше по-рано да се приготви сходна емисия и по-добре да се изкомуникира. Така или другояче, няма изненада в това, че тази и в идващите години тематиката за поемането на задълженията ще е на дневен ред, до момента в който не забележим или в случай че не стигнем в положение, в което бюджетът се балансира “, сподели още Владислав Горанов.
Според него, в последните месеци, повече от година, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния запас усилват лихвените проценти, като парична мярка за битка с инфлацията. Това неизбежно довежда до нарастване цената на задълженията, т.е. всеки ново издаден дълг е по-скъп от предходния. И тук е упрекът още веднъж, дали не можеше сходни проекти да се осъществят на един по-ранен стадий, откакто е ясно, че сходен дълг ще бъде нужен.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР