И през тази седмица продължиха разясненията на правителството за това

...
И през тази седмица продължиха разясненията на правителството за това
Коментари Харесай

Около 80% от украинските бежанци заявяват желание да работят

И през тази седмица продължиха разясненията на държавното управление за това къде и по какъв начин ще бъдат настанени бежанците от Украйна след 31 май. Това е крайният период, след който те би трябвало да изоставен хотелите, защото програмата с 40 лева дневно за тяхната прехрана завършва.

Вицепремиерът Калина Константинова разгласи старт на нова стратегия, която планува 15 лева дневно за нощувка и 3 хранения на човек. Доколко тези пари ще стигнат обаче на хотелиерите и кой ще се включи в нея, към момента не е ясно.

Около 7000 украински жители със статут на краткотрайна протекция обитават на територията на област Добрич, главно в хотели по крайбрежието. Половината от тях са намерили заслон в Кранево. Анкетьор тук към момента не е стъпвал, макар че от управляващите дадоха обещание допитването да стартира още в понеделник, на 16 май.

По принцип на всеки е казано още първоначално, че програмата, която е планувана е до 31 този месец, на първи те би трябвало да изоставен хотела. Но огромна е неизвестността по какъв начин тъкмо ще се случи, по кое време ще се случи и къде ще бъдат извозени тези хора, споделя Светослав Димитров, шеф на хотел в Кранево. „ Искат да стартират работа, непрекъсната, желаят да имат естествен метод на живот, само че нещата към този миг са доста комплицирани. Нямат никаква сигурност, няма изясненост по процедурите. Те действително не знаят къде ще живеят след 2 седмици какво ще се случи с тях и с техните деца “, споделя хотелиерът Люцкан Малджиев.

„ Обещаха и някаква система, която би трябвало да проработи и също не съм информиран, че някой се е записал в нея, дали работи това нещо. Истината е, че хората са при нас, грижим се за тях, доколкото можем. Очакваме заплащане от страната, тъй като и то се забави. И чакаме развръзка “, добавя Светослав Димитров.

В един от огромните хотелски комплекси са настанени 1100 бежанци и информация за настройките им чиновниците черпят от диалозите си с някои от тях.

„ Доколкото разбрах има специфична стратегия, в която украинците би трябвало да заявят желанието си дали ще останат след тая дата и надлежно страната, в случай че би трябвало да бъдем точни и ние, да сме наясно какъв брой хора имат настройката да останат “, споделя Даниела Пеловска, хотелиер.

От комплекса нямат опция да поемат пребиваването им, в случай че я няма помощта по програмата и оферират на бежанците, които желаят, да останат, в случай че си заплащат при сегашните условия.

„ На фона на цялостната икономическа обстановка в страната, това е извънредно задоволително предложение за 20 евро настаняване с нощувка и изхранване. Да ви кажа почтено, няма искащи, без значение, че моите усещания са, че при нас има хора със съществени финансови доходи “, споделя Даниела Пеловска, хотелиер.

Анна ще разчита на прехрана от брачна половинка си за престоя тук с 8-годишната си щерка. „ Аз бих желала да се прибера при мъжа си, несъмнено, само че в случай че обстановката не се усъвършенства, ще остана. Докато брачният партньор ми има работа, аз мога да не работя, да се занимавам с детето. Когато парите свършат, тогава бих си потърсила работа тук “, споделя Анна.

Елена Рогоза обаче има 4-годишно дете, поради което не може да работи, нито да запише в детска градина, поради дългите процедури и разликите в имунизационния календар в двете страни. Тя е твърдо решена да се прибере, тъй като няма кой да я устоя у нас.

„ Те имат родственици, които живеят в неголемите градове, където всичко е умерено. Но просто са избрали, уплашени от първата обстановка, също така вие знаете какво беше в Киев първоначално. Много хора имаме от Киев. Това, което виждате сега деца да бягат, да са усмихнати, нямаше такива неща. Децата ходеха, като бледи сенки. И нашето най-голямо задоволство е, че въпреки всичко успяхме да върнем усмивките на тия деца “, споделя Даниела Пеловска, хотелиер.

Около 500 са местата за настаняване в държавни бази в района, главно в детски лагери, сочат данните на регионалната администрация в Добрич. Но няма отговор на въпросите какво е тяхното положение, има ли и други варианти за пренасяне на бежанците? Подобна е обстановката в народен мащаб. Затова и хората са скептични.

Настанените при Светослав Димитров над 170 души са от най-горещите точки на Украйна Херсон, Николаев, Мариупол и нямат ход обратно.

Татяна Вородинцева идва с трен у нас едвам на 22-ри април, след двумесечно укриване в приземие от бомбардировките в Николаев. Предприема пътешестване в незнайното, с цел да избави двете си момчета. „ Ще си диря работа, желая да работя. Не желая както се споделя: „ да увисвам някому на шията “ пък и да се отблагодаря по този метод. А по-късно ще си диря жилище, естествено. Аз съм преподавател, само че разбирам, че не мога да си намеря работа по специалността, поради езиковата преграда. Съгласна съм на каква да е работа и да сготвям мога, и да шетам мога, каквото и да ми предложат “, ще се съглася, споделя Татяна.

„ Около 80% декларират предпочитание да работят. Въпросът е по какъв начин да уредят настаняването на децата. При мен най-разпространеното настаняване е майка с две деца. А пари за квартири нямат. Наемите се подвигат баснословно и попадаме в един обаян кръг, в който се въртим непрекъснато “, добавя Светослав Димитров.

По крайбрежието има крещяща потребност от работна ръка. Но всички работодатели желаят да са сигурни, че наетият от тях личен състав ще остане тук през цялото лято. Затова хотелиерите са склонни да оставят бежанците при по-облекчени условия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР