И през следващата година Данъкът върху добавената стойност (ДДС) за

...
И през следващата година Данъкът върху добавената стойност (ДДС) за
Коментари Харесай

Парламентът окончателно реши и през 2022 г. ДДС за ресторанти, хотели, бебешки стоки и книги да е 9%

И през идната година Данъкът върху добавената стойност (ДДС) за заведения за хранене, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки артикули и спортни услуги ще бъде 9%, а не 20%, каквато е ставката за останалите артикули.

За удължение на антикризисната мярка, която бе въведена поради Коронавирус пандемията и трябваше да важи до 31 декември, гласоподаваха единомислещо депутатите от всички партии. За 2022 година мярката ще коства на бюджета 175.1 млн. лева, а браншовите организации на притежателите на заведения желаеха мярката да важи безсрочно.

Законопроектът бе признат незабавно на първо и второ четене през днешния ден, а от Движение за права и свободи използваха случая да кажат на " Демократична България ", че не постоянно е нужно публично разискване " със свещените неправителствени организации ". Решението сплоти два плана - на ръководещото болшинство и на ГЕРБ.

От " Възраждане " оповестиха, че ще внесат законопроект за нулева ставка на Данък добавена стойност върху медикаменти, книги и храна от дребната потребителска кошница, което щяло да коства на бюджета над 1 милиарда лева От ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат концепцията и предложиха 9% и за аудио книгите. От Движение за права и свободи приканиха през идната година да се прегледат антикризисните ограничения.

Въпреки че ГЕРБ поддържат удължаването на антикризисната мярка, депутатът Христо Гаджев се опита да оспори гласуването на две четения през днешния ден, защото имало спомагателни оферти от " Възраждане ", само че болшинството отхвърли възраженията, след което последва спор. Зам.-председателят на Народното събрание от " Възраждане " Цончо Ганев упрекна депутатите, че бързат да идат на Малдивите, а бедните нямат с какво да си купят медикаменти. Председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски го прикани да не политиканства, а да направи предложенията си при приемането на бюджета. След което сподели, че никой от депутатите няма да върви на Малдивите и Сайшелите. Депутатът от " ИТН " Пламен Абровски сподели, че са подготвени да си анулират ваканцията. Колегата му от " Демократична България " Георги Ганев сподели, че в случай че не гласоподават през днешния ден, ставката за изброените бизнеси ще се качи на 20% от 1 януари, само че в случай че желаят обсегът на закона да се разшири, е необходим нов законопроект и публично разискване. А ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански сподели, че ГЕРБ и " Възраждане " или би трябвало да предложат преустановяване на Коледната почивка, или да обяснят на ресторантьорския и хотелиерския бизнес за какво се подвига ставката. Зам.-председателят на Народното събрание от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин разгласи, че " Възраждане " хем е подкрепила законопроектът да бъде признат и на второ четене през днешния ден, хем оспорва това. Накрая водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов предложи да се анулира епидемиологичната конюнктура, което на процедура значи да паднат антикризисните ограничения.

В началото на пленарното съвещание като депутат постави клетва Димитър Недялков от листата на " Продължаваме промяната " в Русе, който е показан като работещ в областта на ръководството на български вложения в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР