И през настоящата учебна година родители и образователни медиатори ще

...
И през настоящата учебна година родители и образователни медиатори ще
Коментари Харесай

Започват обучения за родители и образователни медиатори за използване на информационни технологии

И през актуалната образователна година родители и просветителни посредници ще могат да се образоват за умения за потребление на осведомителни технологии и работа в електронна среда. Обученията се реализират по план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии ", осъществен по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " (ОП НОИР) 2014-2020 година Образователните посредници и родители ще придобият познания и умения за работа в електронна среда.

 Снимка: МОН

До момента по плана, който бe основан като отговор на последствията от пандемията от COVID-19 и си сложи за цел да не се допусне спиране на процесите на обучение и приобщаване в изискванията на рецесии и да противодейства на риска от отпадане, са минали образования 16 773 просветителни посредници и родители.Обученията се организират в дребни групи с дълготрайност от 2 астрономически часа. Технически тe се обезпечава с наличните в учебните заведения електронни устройства, като по-рано точно по план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " бяха доставени на нуждаещите се учебни заведения съвсем 65 хиляди портативни механически устройства за възпитаници и над 20 хиляди - за педагогичен експерти.

Специално направени изследвания по отношение на рецесията от COVID-19 демонстрираха, че 47% от родителите са изпитвали по-големи усложнения да оказват помощ на детето си, когато не се оправя с образователния материал в електронна среда и при приложимост на електронни платформи. По време на изключителното състояние 84,4% (от почти 2000) от просветителните посредници са подпомагали отдалеченото образование на деца в учебна възраст, като от тях 35,9% са имали нужната техническа и компютърна просветеност. Затова стремежът на план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " е включването на родителите и просветителните посредници да им даде благоприятни условия да поддържат по-успешно учениците като не се прекъсва просветителния развой, както и да предизвикват мотивацията и интереса към ученето.

Образователните посредници и родителите ще могат да се образоват и за работа с платформи, съдържащи характерно електронно просветително наличие и със характерни софтуери за деца и възпитаници със специфични просветителни потребности.

Други от дейностите по плана са ориентирани към осъществяване на краткосрочни образования за придобиване на умения за работа с електронни просветителни платформи на възпитаници, които изпитват усложнения при работа с тях. Дейността обгръща и учениците от първи клас за реализиране на прехода от предучилищно към учебно обучение в електронна среда. До момента по план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " са минали образования общо 61 861 възпитаници (в това число и първокласници).

По плана ще продължи и даването на в допълнение образование за възпитаници, които имат усложнения при усвояването на образователното наличие. Целта е да се предотврати натрупването на просветителни дефицити. Учениците от Украйна, записани в българските учебни заведения, също имат опция за в допълнение образование по български език като непознат и по други образователни предмети, за сполучлива интеграция.

Проект " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " е ориентиран и към подкрепяне на техническото застраховане на просветителната система и се стреми да подсигурява основаването на равни условия за всички възпитаници за придобиване на базови цифрови умения и качествено образование по всички образователни предмети и от всички стадии на учебното обучение.

Проект BG05M2OP001-5.001-0001 " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " се осъществя по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " (ОП НОИР) 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове, с съответен бенефициент - Министерството на образованието и науката (МОН). Общата му стойност 109 562 541,93 лв. и е с дълготрайност 35 месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР