И през миналата година се запазва тенденцията на увеличаване на

...
И през миналата година се запазва тенденцията на увеличаване на
Коментари Харесай

Пред омбудсмана гражданите се оплакват и от лекарите, и от проверките

И през предходната година се резервира наклонността на увеличение на жалбите и сигналите във връзка с качеството на медицинските услуги, излиза наяве от Годишния доклад на омбудсмана за 2021 година През 2019 година сигналите са били 83, през 2020 година 71, а през 2021 година – 90. Преобладаващата част от са свързани с оказана болнична помощ, случаи на увреждания и гибел на пациента.

Гражданите споделят негативните си усещания от организацията на работа и отношението към пациентите, оповестяват за неосигурен достъп на околните си до здравна информация, означават, че са станали очевидци на незаинтересовано, а от време на време и жестоко отношение на медицинския личен състав към пациенти.

Особено чувствителни са жалбите при гибел на пациент, когато околните му се обръщат към омбудсмана и упрекват лекари и медицинския личен състав, че не са подхванали навреме всички нужни дейности, с цел да предотвратят леталния излаз. Тяхната позиция е, че е

позволено закъснение на дейностите за помощ, има лекарски неточности и проявена немарливост

Тези тъжби и сигнали се отнасят до лечебни заведения с друга форма на благосъстоятелност, включително академични, а постоянно и за приюти.

Макар и по-рядко, жители се оплакват от битовите условия и спазването на хигиеничните правила и условия в лечебните заведения, количеството и качеството на болничната храна, температурите в стаите и коридорите по време на зимния сезон и други

Омбудсманът още веднъж отбелязва неналичието на правила за добра здравна процедура на огромна част от медицинските специалности, както и на ефикасен надзор на съществуващите, защото съгласно разбора на институцията качеството на болничната здравна помощ се дефинира главно от логаритмите на клиничните пътеки и в по-малка степен – на условията на медицинските стандарти.

„ Възможността Министерство на здравеопазването да дава дотации на учредени от общините и/или страната лечебни заведения за болнична помощ за активността им на адреси в обитаеми места в труднодостъпни и/или отдалечени региони в границите на средствата, планувани в бюджета на централното ведомство за съответната календарна година, несъмнено е позитивна стъпка, само че не взема решение напълно проблемите, които се чака да станат изключително забележими след края на пандемията, когато лечебните заведения се върнат към нормалната си активност и финансиране. Омбудсманът счита, че е нужна смяна в системата на финансиране на лечебните заведения, като в същото време бъде засилен контролът върху качеството на тяхната активност при отчитане удовлетвореността на пациентите. Необходима е дълготрайна тактика за образование и обезпечаване на фрагменти, както и гарантиране на почтено възнаграждение, което е едно от наложителните условия за качеството на медицинските услуги и отбраната на правата на пациентите. Наложително е също ускореното въвеждане на електронното опазване на здравето, което се чака да докара и до по-ефективен надзор на разноските в системата “, написа в отчета.

По отношение на извънболничната здравна помощ през 2021 година жителите най-често са се оплаквали от размера и качеството на оказаната им от общопрактикуващите лекари или лекари от заместващите ги дежурни кабинети здравна помощ. Оплакванията са, че

лекарите не се отзовават на повикването на пациента или оказват здравната помощ по телефона и без обзор

Традиционно огромен остава делът на жалбите заради отводи за издаване на посоки за консултация и взаимно лекуване от експерт, както и за назначение на медико-диагностични проучвания. Оплакванията от експертите са главно във връзка отвод за издаване на посоки за скъпоструващи проучвания.

През годината нараства броят на жалбите и сигналите, постъпили по отношение на активността на Коронавирус зоните, размера и качеството на оказаната в тях здравна помощ. Постъпили са недоволства от оказана дентална помощ, като жителите упорстват за санкции на лекарите по дентална медицина и възобновяване на заплатените суми.

Макар и по-редки по отношение на предходните години, само че мощно притеснителни са недоволствата на жители от качеството на оказаната им незабавна помощ от екипите на центровете и филиалите за незабавна помощ, а също и от незабавните отделения на лечебните заведения, към които са ориентирани с кола за спешна помощ или личен превоз. Те са най-често за случаи на неизпращане или забавяне на екипа, неизвършена или забавена хоспитализация, както и за организацията на активността на незабавните отделения на лечебните заведения.

Граждани показват неодобрение също, че в незабавните приемни отделения и в незабавните кабинети на лечебните заведения от тях

е поискано да заплатят прегледа с аргумента, че положението им не е било незабавно,

което те означават, че няма по какъв начин да преценяват сами авансово. Съобщават за такива случаи и при деца.

Анализът на омбудсмана демонстрира, че незабавната помощ в страната е все по-натоварена освен със незабавни пациенти, само че и нерядко извършва ролята на неотложна помощ.

Във връзка с получените в институцията тъжби и сигнали регулярно са отправяни рекомендации към способените контролни органи – Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, НЗОК, районните здравни инспекции и РЗОК, които са направили инспекции и при констатиране на пропуски и нарушавания са наложили на лекарите и/или лечебните заведения плануваните в нормативната уредба наказания. Гражданите обаче нерядко са изразявали противоречие с реда и метода на осъществяване на инспекциите, направените констатации и подхванатите ограничения. Смятат, че те се основават на вписаните в здравната документи данни, както и че са кредитирани мненията и обясненията на личния състав, с които се опровергават техните изказвания, изложени в жалбите. Изразяват очакване контролните органи да проведат следствие посредством снемане на свидетелски показания и експертизи на експерти. Болката от загуба на непосредствен човек е толкоз мощна, че околните изрично отхвърлят да одобряват заключенията на контролните органи, а също на органите на досъдебното произвеждане.

В отчета си омбудсманът показва безпокойствие и от трайната наклонност през последните години за понижаване на броя на общопрактикуващите лекари в страната, както и неравномерното им систематизиране по региони.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР