И през 2022 г. България остава в клуба на скромните

...
И през 2022 г. България остава в клуба на скромните
Коментари Харесай

Иновации.бг 2022: България отново отчита скромни постижения

И през 2022 година България остава в клуба на " скромните иноватори ". Страната ни записва позитивна смяна във връзка с общото си показване в Европейското иновационно табло както по отношение на позициите си през 2015 година (+1.5%), по този начин и по отношение на 2021 година (+3%). Това обаче не е задоволително за възстановяване на сравнителните й позиции на фона на общия растеж на иновативността на европейската стопанска система с 9.9% и доближаването на страните от останалите три групи - " водещи ", " мощни " и " умерени " иноватори. Това регистрира следващият отчет на фондация " Приложни проучвания и връзки ", който прави годишна оценка на положението и капацитета за нововъведения на българската стопанска система.

България още веднъж е на предпоследно място в Европейски Съюз, като изпреварва единствено Украйна, Босна и Херцеговина и Албания. Иновационното показване на страната даже е по-слабо спрямо това на кандидатките за участие в Европейски Съюз - Северна Македония, Черна гора и Сърбия, без значение че те имат доста по-ограничен достъп до европейско структурно финансиране, на каквото България главно разчита при финансирането на научната и иновационната си политика, обобщава.

Иновационното показване (иновационен индекс) на България за 2022 година според методологията на Европейското иновационно табло (официален инструмент, определен от българското държавно управление като относителен механизъм за оценка на опциите и напредъка на националната икономика) е на ниво 45.2% по отношение на междинното за Европейски Съюз и под междинното за групата на нововъзникващите иноватори (50%).
Частните вложения в нововъведения компенсираха оперативните загуби от затворените бизнеси и спада на поръчки и работна ръка. Проф. доктор Теодора Георгиева
Фондация " Приложни проучвания и връзки "

" Публичните вложения в иновационни действия доста постоянно бяха пренасочвани към най-засегнатите браншове под формата на обществени заплащания. В България да вземем за пример държавното управление се отхвърли да финансира избора на районни иновационни центрове за сметка на други неотложни ограничения. В най-хубавия случай пренасочените средства поддържаха научни проучвания в региона на медицината, да вземем за пример посредством фонд " Научни проучвания ", или националните научни стратегии, само че без особени резултати поради неналичието на дълбочина и резистентност на вложенията. Частните вложения в нововъведения компенсираха оперативните загуби от затворените бизнеси и спада на поръчки и работна ръка. Наред с индикаторите за разноски за развойна активност и рисков капитал понижение беше записано и при общия размер на експорта, което обаче разреши неговото преструктуриране в интерес на високотехнологичните артикули и услуги ", разяснява за " Капитал " проф. доктор Теодора Георгиева, ръководител на експертния съвет по нововъведения към фондация " Приложни проучвания и връзки " и един от създателите на " Иновации.бг 2021 ".
Реклама
В региона на нововъведенията България не се отличава със обилни сравнителни преимущества.
Плюсове
Показателят, във връзка с който страната записва малко по-добри резултати по отношение на междинните за Европейски Съюз, е към този момент единствено един - поръчки за търговски марки, само че мъчно може да се дефинира като фактор за конкурентоспособност. Спрямо признатата за базова 2015 година е налице растеж на новаторските дребни и междинни предприятия, които оферират нови или усъвършенствани продуктови нововъведения (близо 70%) и нововъведения на бизнес процесите (малко над 45%). Значително усъвършенстване е реализирано и във връзка с взаимоотношението сред бизнес и обществен бранш, в това число взаимна изследователска активност и издание на резултати. Липсва позитивна смяна по индикатора за подвижност на висококвалифицирани фрагменти и личен състав, ангажиран с научноизследователска и развойна активност. Налице е растеж и при износа на високотехнологични артикули (19%) и знаниево интензивни услуги (51%), както и на продажбата на новаторски артикули (23%). Увеличава се и заетостта в новаторски предприятия.
И негативи
Иновации.бг 2022 регистрира съществени негативи в няколко области:

човешки запаси - спад в броя на докторантите (5%); на процедура нулеви нива по индикатора за образование през целия живот; финансови запаси - забележителен спад на рискови вложения (31%) и вложенията в неизследователски новаторски действия (34%); растежът на разноските за научноизследователска и развойна активност на бизнеса от 15% е подсилен със едва повишаване на обществените вложения (5%). И по двата индикатора отстоянието от междинните европейски нива остава доста. цифровизация - слабото усъвършенстване на покритието с широколентов интернет не може да компенсира двойния спад на броя на предприятията, които обезпечават образование на своите чиновници в региона на осведомителни и информационни технологии (под 19% от междинните равнища за ЕС); липсва прогрес по индикатора за заети в тази сфера експерти и брой на популацията с цифрови умения над базовите (едва 18% от междинните равнища за ЕС). А това са все индикатори, които имат решаващо значение за триумфа на цифровата промяна на стопанската система и подобряването на бизнес средата и по отношение на които България е на едни от най-ниските нива в Европейски Съюз. забележителен спад по всички индикатори за стабилно развиване и влияние върху околната среда.
Реклама
" Регистрираното закъснение е безпощадна присъда за иновационната политика и процедура от последния финансов и програмен интервал 2014 - 2020 година В това отношение надали може да се чака усъвършенстване. Към началото на третата година от настоящия програмен интервал Иновационната тактика за умна специализация 2021 - 2027 година (рамковият документ, който задава целите и тематичните области за влияние за иновационната политика на страната) към момента не е призната и не работи. Като се имат поради политическата неустойчивост и цялостната липса на визия и стратегически цели за развиването на научната и иновационната система на България, мъчно е да се чака, че страната има късмет да промени значително позициите си в Европейското иновационно табло, като да вземем за пример да премине в групата на " умерените иноватори " през идващото десетилетие ", обобщава проф. Теодора Георгиева.
Свързани публикации И през 2021 година България остава в групата на " скромните иноватори " 29 декември 2021, 11:16 Кризата не е спряла нововъведенията в българската стопанска система 29 декември 2020, 12:00 България още веднъж регистрира непретенциозен прогрес при нововъведенията 27 декември 2019, 13:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР