И преди да ни връхлети пандемията от COVID-19 се знаеше,

...
И преди да ни връхлети пандемията от COVID-19 се знаеше,
Коментари Харесай

Паралелната пандемия: резистентност към антибиотици


И преди да ни връхлети пандемията от COVID-19 се знаеше, че мощната антибиотична устойчивост трансформира дребни инфекции в рискови за живота незабавни случаи. Стивън Трент, откривател и специалист в областта на антибиотиците от университета в Джорджия, счита, че пандемията може да добави масло в огъня на този проблем.
Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC) назовава антибиотичната устойчивост един от най-важните проблеми, свързани с публичното здравe. От нея умират десетки хиляди в Съединени американски щати и над 700 000 души по света всяка година. Доклади от Организацията на обединените народи предвиждат, че до 2050 година 10 милиона души ще умират от бактериални инфекции, резистентни към антибиотици, в случай че не се направи нищо за прекъсване на рецесията.
" В клиниката имаме две пандемии по едно и също време - споделя Трент. – Вече имаме и световна пандемия от антибиотична/антимикробна устойчивост. Няма подозрение в това. Заради Коронавирус даваме на доста повече пациенти антибиотици. “
Но с появяването на ковид здравните експерти са се отчаяли да водят бобрба с вторичните бактериални инфекции, които постоянно се появяват, когато пациентите са в лечебни заведения за дълги интервали от време. Липсата на ефикасни лекувания за Коронавирус също по този начин подтикна доста медицински лица да предписват антибиотици даже в случаи без открита бактериална зараза, която да се лекува с лекарства.
" Ако сте откривател на антибиотици, в никакъв случай не бихте желали някой да получава антибиотик без причина ", сподели Трент. „ Когато наблъскате с антибиотици хората, даже в случай че имат Коронавирус, само че няма основателна причина за това, вие създавате проблем. “

Още преди пандемията учени и холистични лекари упорстваха здравните експерти да преценяват дали пациентът в действителност се нуждае от антибиотици, преди да му бъдат предписани. Но антибиотиците постоянно са били общоприетият метод на деяние в медицината от десетилетия и е потвърдено, че да се накарат множеството лекари да ги изписват единствено в краен случай е съвсем неизпълнима рекомендация.Колкото повече бактериите биват атакувани с антибиотици, толкоз по-бързо те могат да се приспособят към медикаментите, употребявани за тяхното заличаване. След като пациентът стане устойчив към елементарните антибиотици, медиците имат лимитирани благоприятни условия. А това значи, че нещо видимо нищожно като инфекцията на пикочните пътища може да се трансформира в смъртоносно заболяване.
Средностатистическият пациент с COVID-19 е в болничното заведение най-малко седмица, а мнозина биват реанимирани с респиратори, като експоненциално усилват възможностите си за развиване на вторична бактериална зараза. Предварителните отчети от Китай сочат, че към половината от пациентите, които умират от COVID-19, са имали вторични инфекции.
" Няма подозрение, че има повече инфекции, зараждащи в лечебни заведения, които са основани на бактерии заради Коронавирус ", разяснява Трент. „ Няма подозрение, че използването на антибиотици се усилва. И няма подозрение, че това ще бъде утежни казуса с антибиотичната устойчивост, който към този момент имаме. "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР