И няма кой да се изненада или да се възмути

...
И няма кой да се изненада или да се възмути
Коментари Харесай

Тънката разлика между престъпност и политика frognews.bg

И няма кой да се изненада или да се възмути от сходно държание. Може би тъй като, в случай че го направи, ще бъде упрекнат, че накърнява свободата на словото.

Така простащината става част от свободата на словото, тъкмо както отявлената агитация и лъжите в интерес на военнопрестъпника Путин по БНР стават позиция, а ръководителят на Съвет за електронни медии освен не ги възпира, само че даже ги поддържа, с " прозрението ", че " лъжата също има право на живот ".

И също като в книгата на Оруел истината става неистина, войната става мир и " специфична военна интервенция ", простащината и пропагандата минават за публицистика.

Шеметният път на Трактора и Черепа

Става мъдро да си тъп (за да се разбираш с хората), жалко да си интелигентен (губиш доверие и влияние), грозно да си хубав и целесъобразно да си роден в село Бабинци, Тетевенско, а не към жълтите павета. И по-добре да не си учен ( " огромен праз, в случай че си " ), а да си приключил приблизително милиционерско учебно заведение като Алексей Петров.

Смесването и объркването на полезности и понятия не е единствено в публицистиката. То е в цялостния ни политически и публичен живот и това по задоволително ослепителен метод си проличава от шеметния житейския път на неотдавна убития Алексей Петров - Трактора да вземем за пример.

Същият е бил конфиденциален помощник на контраразузнаването и щатен чиновник на Държавна сигурност (няма по какъв начин без това), след това става обвинен като лидер на незаконна група, занимаваща се с рекет и изнудване. В същото време е предприемач, член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, президент на Националната спортна федерация, специалист към Съюза за стопанска самодейност на жителите и нещо, което не може да изненада който и да било - кандидат-президент. Животоописание, което би прилягало на някой енциклопедист от времената на Възраждането и Просвещението.

А в действителност Алексей Петров - Трактора е приключил единствено приблизително милиционерско учебно заведение. Това обаче по никакъв начин не му пречи да бъде учител в УНСС, защитил докторска дисертация.

Извод - Трактора е талант. Много необичайно, че не е бил и публицист, само че пък преди време си имаше вестник и оправен публицист, които безрезервно го обслужваха.

И още един индикативен житейски път: на Васил Божков - Черепа. Той е фамозен предприемач, чийто напредък стартира с продажбата на валута по време на социализма. След измененията е притежател на казино и банка, става строителен бизнесмен, като натрупва милиарди (не без помощта на дъжравата). Основател е на Федерацията на българските индустриалци, на бизнес клуб " Възраждане ", основател е на " Еврофутбол ", ръководител е на Българската организация по спортна пукотевица, бил е ръководител на Българската федерация по шахмат, а също и притежател на футболен клуб. Колекционира старини. Въобще " почитан и заслужил човек ". В същото време прокуратурата повдига против него седем обвинявания - едно от които е за управление на проведена незаконна група, образувана за изнудване, насила, данъчни закононарушения, пране на пари и длъжностни закононарушения. При всички тези дадености Божков няма по какъв начин да не бъде и ръководител на политическа партия ( " Българско лято " ).

" Тънката " разлика сред престъпност и политика

Но с изключение на противозаконните, полузаконните и даже законни действия има и нещо друго, което свързва Трактора и Черепа. Приятелството им, а по-късно и враждата с най-дълго управлявалия България политик след 1990-та година - Бойко Борисов. Борисов, също като Трактора и Черепа, е сътрудник на държавна силова работа, неговият напредък също потегля от подозрителен бизнес. Но пък Борисов, с присъщата си хитроватост, реши да отклони вниманието на медиите от връзките си с Трактора, като заприказва за връзки на Алексей Петров с бащата на Кирил Петков. 

Така в България се следи зрелищно разбъркване и взаимно навлизане сред делова активност, престъпност, политика, държавни институции, служби за сигурност, публицистика, че и спорт даже.

Затова прочистването и преобразуването на държавните институции и служби не е нещо ужасно и възмутително, както го дефинира президентът Радев, а нужда, и то належаща. Защото точно тези служби за сигурност, с бюджет от стотици милиони, на закрито съвещание на Народното събрание " осведомиха " депутатите, че Русия няма да нападне Украйна единствено седмица преди този момент да стане. Докато имаше публицисти с бюджет от нула стотинки, които още преди години предупреждаваха, че Русия ще нахлуе в Украйна, и че това е неизбежно.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР