И най-южните корали на планетата, които досега се считаха за

...
И най-южните корали на планетата, които досега се считаха за
Коментари Харесай

И най-южните корали на планетата са подложени на избелване

И най-южните корали на планетата, които до момента се считаха за пощадени от климатичното стопляне, бяха подложени на избеляване, оповестява Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Австралийски учени установяваха, че коралите край остров Лорд Хау на към 600 километра от крайбрежието на Сидни, са побелели по време на южното лято. Досега те бяха пощадени от всеобщия феномен, регистриран през 2016 и 2017 година.

Избелването на коралите и тяхната крах се дължи на повишението на температурата на водата, водещо до загубата на симбиотичните им водорасли. Те дават на тези организми техния присъщ цвят и им служат за храна. Кораловите рифове могат да оздравеят, в случай че водата се охлади, само че могат и да загинат, в случай че явлението се задържи за по-дълго.

Учените са разтревожени от обстоятелството, че се следи избелване толкоз на юг. Това значи, че световното стопляне не отминава нито една зона на планетата. Специалистите са открили, че към 90 % от кораловите формирания в крайбрежните води на остров Лорд Хау са били подложени на избелване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР