И на този вот хората разбъркаха партийните листи с избора

...
И на този вот хората разбъркаха партийните листи с избора
Коментари Харесай

Кои са отличниците по преференции на последните избори?

И на този избор хората разбъркаха партийните листи с избора си, оповестява. Преференциалният избор пренареди водачите на листи във Варна и Благоевград. В София и Пловдив също имаше разбърквания, въпреки този път водачите да не бяха детронирани.

Кои са първенците по персонални гласове?

Издателят Манол Пейков влиза в Народното събрание непосредствено от седмото място в листата на " Продължаваме промяната " - Демократична България в Пловдив. Заради преференциите се изкачи до второто място след лидера Никола Минчев. Получава близо 5000 персонални гласа и отдава поддръжката за себе си на идеите, за които се застъпва.

" През цялото време се пробвах да бъде оптимално потребен и транспарантен, и наличен в нещата, които правех. За Украйна, за Турция и Сирия ", сподели Пейков.
Има два опита като народен представител, само че поради политическата картина в последните две години, той не е дълъг. Сега ще се закълне като депутат с други очаквания. А последната му самодейност е спасяването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп - събира средства да я откупи.

" Легендарният 9-дневен парламент. Второто беше по-дълго - 49 дни номинално. Предполагам хората гледат на мен повече като на държавник, в сравнение с като на политик и мисля, че това е преимущество. В България, за жал, думата политик носи негативна конотация. Факт е, че хората имат вяра на мен и избират да дават всички тия средства на мен, а не на някоя фондация, е задоволителен, че хората търсят самичък по себе си някой, който е център на доверие ", споделя той.

Във Варна за следващ път шампионка по преференции е Славена Точева от ГЕРБ. Сега тя завоюва 10 155 персонални желания, а лидерът Даниел Митов е с 4339. Точева беше поставена трета след Красен Станчев. Бие и личния си връх - на предходните избори тя завоюва 7306 преференции. Но звездата ѝ изгря през април 2021 година, когато с над 6000 от 25-то място стана втора.

А в Благоевград Стефан Апостолов още веднъж е първенец по персонални гласове с над 7033 преференции. Футболният арбитър, наследник на кмета на Симитли Апостол Апостолов, обичайно се кандидатира като финален в листата на ГЕРБ и я пренарежда. Меsтните го познават.

В София също има разбърквания. В най-големия многомандатен изборен регион в столицата - 25-и, най-вече персонални гласове има Бойко Борисов, повече и от предходния първенец по преференции Христо Петров - Ицо Хазарта.

В 23-ти регион пък някогашният министър Божидар Божанов изпреварва всички кандидат-депутати от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " и се подрежда втори след лидера Кирил Петков. Неговите 8562 преференции го изкачиха от деветото място право към Народното събрание.

А в 24 МИР лидерът на листата на ПП-ДБ Христо Иванов има най-вече преференции за региона - 7827, а Лена Бориславова, освен е втора в листата, само че и по персонални гласове. Така, на процедура, партийната класификация съответствува с персоналните желания на гласоподавателите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР