И на този местен вот избирателите затънаха в блатото на

...
И на този местен вот избирателите затънаха в блатото на
Коментари Харесай

Игра на преференции

И на този локален избор гласоподавателите затънаха в блатото на преференциите. И това докара до рекорден брой недействителни бюлетини. В две трети от всички подадени гласове в изборите за общински съвет в 179 общини 62,3 % или 1 350 694 бюлетини има посочено желание за съответен претендент. За съпоставяне на локалните избори през 2019 година преференциално гласоподаваха 53,8 % от гласоподавателите, т.е. следи се растеж от 8,5 %, сочи разбор на Отворен парламент.
Общината с най-голям дял на употребяваните желания по отношение на подадените действителни гласове е Хаджидимово,област Благоевград - 96,46 %. Значителен е процентът на гласувалите преференциално още в Трекляно, Кюстендилско Ц 95,29%, и в Сатовча, Благоевградско - 95,66 %.
Избирателите във Върбица, област Шумен в най-малка степен са употребявали преференция - 9,75 %. Следват Джебел с 10,03 % и Черноочене в област Кърджали, където 11.04 % от гласоподавателите са показали определен от тях претендент.
Данните демонстрират, че потреблението на преференциалното гласоподаване продължава да бележи растеж. Въпреки, че гласоподавателите все по-масово употребяват този инструмент за пренареждане на листите, някои от обичайните партии у нас не са негови поддръжници. Те показват преференциите като съществена причина за високия % недействителни гласове. Анализите обаче демонстрират, че сходна теза в огромна степен е голословна. Значителният брой недействителни гласове се появява само на локални избори при вота за общински съветници.
На парламентарни и европейски избори, в които също има преференциално гласоподаване, не сме ставали очевидци на сходен висок дял невалидни бюлетини. Това е сигнал, че има специфичност, обвързвана с локалния избор, и преференцията не може да е единствена или съществена причина за недействителните гласове в изборите за общински съветници.
За съвсем 10 години гласувахме 12 пъти преференциално в избори за парламент, локална власт и представители в Европейския парламент. Би следвало гласоподавателите да са натрупали задоволително опит, с цел да могат да гласоподават с желание.

Що е то преференция?

Възможността за преференциално гласоподаване беше въведена с Изборния кодекс през 2014 година Гласуването с преференция уголемява правата на гласоподавателите, като им дава опция сами да дефинират подредбата на претендентите в партийните листи. Така гласоподавателите могат да изберат претендента, който в най-голяма степен дава отговор на условията им.
Това от своя страна би довело до по-директна връзка сред гласоподавателите и претендентите. Нарушава се и монополът на партийните централи сами да дефинират " сигурните места " в листите си.
Водещите позиции в тях обичайно са непокътнати за водачите на партиите и желани от тях претенденти. Местните деятели, които са най-ангажирани с проблемите на общините и най-разпознаваеми от жителите, обичайно се изместват на последните места в листите. По този метод те се употребяват, с цел да привлекат гласове за съответната партия, само че не и с цел да бъдат определени в персонално качество.
 Въвеждането на преференцията в българския избирателен развой дава опция тази процедура в огромна степен да бъде преодоляна, макар прагът за пренареждане на листите и така наречен " служебни " преференции.
Преференцията  се отбелязва с X или V със наследник химикал. Ако зачертаете повече от едно кръгче, преференцията ви ще отиде за лидера на листата. Ако не зачертаете нито едно кръгче, се счита, че гласувате за лидера на листата. Това беше поправката на Движение за права и свободи, вкарана след окончателното приемане на Изборния кодекс. С нея Движение за права и свободи се пробваха да запазят статуквото депутати да се избират от партийните централи, а не от хората.

Вълна от недействителни бюлетини

Общият брой на недействителните гласове за общински съветници е 412 701 или 15,46% от подадените от гласоподавателите гласове. На предходните локални избори невалидните бюлетини са били 466 077 или 15,09 %. Избирателите в Столична община са най-вече, а в това време едвам 4,9 % от тях са подали недействителни гласове. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то междинният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17,14%.  
За последните 10 години такива високи проценти нищожност има единствено при гласуването за общински съветници на локалните избори през 2015 година, 2019 година и 2023 година
Най-висок дял недействителни гласове за съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. А десетте общини с най-голям % на недействителни гласове, може да видите в идната графика.

Кое докара до объркването

Има няколко хипотези за аргументите, довели до високия дял на недействителни гласове за общински съветници. Основен фактор е неефективната и закъсняла осведомителна акция на ЦИК, която очевидно не е достигнала до необятен кръг гласоподаватели. Липсва обществена информация за направени от Комисията изследвания на упованията на обособените групи гласоподаватели. Не е ясно и дали има създаден информационен проект за разпространяване на материалите по време на предизборните акции.
Нямаше и сериозна ангажираност от страна на политическите партии и участниците в изборите, които наблягаха повече на политическата пропаганда. Тяхната акция в локалните избори главно се организира по линията на гласоподаване за кмет, без да се изяснява ролята и смисъла на общинския съвет.
Друг фактор е и слабият интерес от страна на гласоподавателите, които не са се срещнали авансово с типа на бюлетината и метода за гласоподаване и това може да е довело до неточности при попълването на бюлетините и след това нищожност на гласа.

Като на кино: " Ние сме си наши `ора, да попълниме преференцията "

Скандален запис от съвещание на секционна изборна комисия 060500005 в с. Малорад, общ Борован, Врачанско, бе публикуван в обществената мрежа " Facebook ". На записа се чува по какъв начин членовете на комисията се уговарят между тях да допопълнят част от бюлетините, отбелязвайки преференции за кандидат-общинари, които са от селото.
Комисията се схваща това да се направи за хора от разнообразни партии - " за Марти и баче Цено ".
Eто по какъв начин се договарят членовете на комисията:
- Така, тук сме си наши момчета. Шете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги създадем на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли искания?
- Зависи от комисията.
- Не бе. Ние сме си наши хора. Да помогнем на Мартин примерно има една, имало празна, да се поплъни 102Е
- Е една част праиш за Боби. И ше се делат. Ше се делат Е единствено че го прави това нещо по-бърже, в случай че обичаш.
Член на комисията взима тесте с бюлетини и стартира да ги " поправя " с писалка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР