И на тези избори машинното гласуване няма да се размине

...
И на тези избори машинното гласуване няма да се размине
Коментари Харесай

Проверка постави под съмнение обществената поръчка за машинното гласуване

И на тези избори машинното гласоподаване няма да се размине със подозрения за нередности. Миналата година сходни съмнения избуяха, откакто се разбра, че частната компания " Сиела Норма ", която достави устройствата, е струпала стотици машини на разнообразни места в страната тъкмо преди вота през ноември. Сега казусът е обвързван с следващата социална поръчка за милиони левове, която беше предоставена на " Сиела " от Централната изборна комисия (ЦИК), написа " Сега ".

БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ

С поръчката частната компания се задължава да извърши редица действия – като превоза на устройствата, тяхното инсталиране, техническа поддръжка и други Очакваше се, че до момента изборната администрация ще е развила личен потенциал за сходни действия. Оказа се обаче, че ЦИК не е постигнала нищо в тази посока. И напряко разпореди работата на " Сиела " чрез особена процедура, планувана в Закона за публичните поръчки – договаряне без авансово съобщение.

Накратко, това разрешава на ЦИК да предложения непосредствено реализатор на поръчката, без да прави конкурс. " Сиела " нямаше даже фиктивен съперник и беше определена от комисарите с аргумента, че са работили с компанията преди и знаят, че тя разполага с нужните качества да свърши работата. ЦИК даже надскочи бюджета си, с цел да даде контракта на " Сиела " – като по този начин и не изясни с какви претекстове го прави.

По-същественият въпрос е, че процедурата на договаряне без авансово съобщение може да се употребява единствено при изключителни случаи – когато поръчката би трябвало да се разпореди неотложно; възложителят не може да съблюдава периодите за осъществяване на работата, в случай че разгласи конкурс; настъпили са изключителни условия. Всичко това в детайли е обяснено в закона.

И БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ

ЦИК обаче не съумява да изясни какво тъкмо постанова да употребява специфичната процедура. И този факт е маркиран в предварителната инспекция, която е направила Агенцията за публичните поръчки.

В мнението на организацията се показва, че в поддръжка на решението си да разгласи поръчката, от ЦИК са пратили като доказателства копия от договорите си със " Сиела " в предишното. Тук влизат договорът за доставка на 9600 машини от февруари 2021 г.; договорът за спомагателните 1600 устройства от октомври 2021 г.; контракти за действия по обслужване на машинното гласоподаване (подобни на последния – бел. а.) от юни и октомври 2021 година

Три от тези четири контракта са подписани след процедура на договаряне без авансово съобщение. Изключение прави единствено първият – за доставката на 9600 машини. Изглежда за комисията това се е трансформирало в общоприет метод за деяние. За отбелязване е, че комисарите не са пратили нищо друго на проверяващите, с което да поддържат метода си на деяние.

ОПРАВДАНИЯ И КРИТИКИ

От организацията са разгледали оправданието на ЦИК, изложено в решението на комисарите да разгласят публичната поръчка без конкурс – че периодите до изборите са извънредно къси, поради което " за ЦИК като възложител пораждат основни усложнения, даже неспособност да извърши обикновено нормативно откритите според Изборния кодекс действия ". Проверяващите обаче отвръщат: " Конкретни аргументи не са посочени ". И допълват, че в закона е очакван 60-дневен период за подготовка и осъществяване на изборите.

В решението си за поръчката комисарите твърдяха, че са разговаряли с транспортното министерство и " Български пощи " за вероятно застраховане на логистиката на машинното гласоподаване, и от пощите са признали, че няма да се оправят. От организацията обаче отсичат: " В поддръжка на изложените изказвания не са приложени доказателства ". И означават, че не са получили никаква друга информация какви дейности е подхванала ЦИК, с цел да обезпечи машинния избор. Което повдига въпроса – подхванала ли е изобщо други дейности?

Накрая от организацията заключават, че " за законосъобразното възлагане на поръчката са нужни спомагателни причини и доказателства, които да открият неизяснените аспекти ". С други думи, ЦИК би трябвало да потвърди, че е работила съгласно закона, когато е предоставила следващ контракт на " Сиела ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР