И мъжете трябва да станат феминисти, призова евродепутатЕдва 7% от

...
И мъжете трябва да станат феминисти, призова евродепутатЕдва 7% от
Коментари Харесай

Смущаващо нисък е делът на жените в ИКТ сектора на Европа

И мъжете би трябвало да станат феминисти, прикани евродепутат

Едва 7% от ангажираните в киберсигурността в Европа са дами
(снимка: CC0 Public Domain)

Само 18% от експертите, които работят в региона на ИКТ в Европа, са дами и едвам 17% от студентите в ИКТ специалности са девойки. Това заяви Мария да Граса Карвальо, евродепутат и докладчик на Европейския парламент за основния отчет „ Преодоляване на неравенството сред полове в цифровата сфера ” в полемика, проведена от Huawei.

„ Трябва да премахнем всички спънки пред присъединяване на дамите в цифровата стопанска система. Не можем да си позволим цифровата сфера да се трансформира в среда на дискриминация, по тази причина би трябвало да действаме ”, сподели евродепутатът Мария да Граса Карвальо.

По-малко от 3% от девойките на възраст сред 6 и 10 години желаят да работят в ИКТ, когато пораснат, сочат още данните. „ Ролевите модели са от решаващо значение тук, дамите би трябвало да могат да се разпознават с други дами, които имат сполучлива кариера в ИКТ ”, акцентира Карвальо.

„ Имаме потребност от повече дами в управителните препоръки на фирмите, имаме потребност от повече дами в науката, в университетските среди. Трябва да влагаме в възстановяване на уменията, в усилване на водачеството, в проявление на тези ролеви модели на сполучливи дами посредством шерване на персонални истории ”, добави Агнешка Стасяковска от Изпълнителната организация на Европейската комисия за дребни и междинни предприятия.



Бранвен Майлс, политически консултант в COPA/COGECA (Европейската асоциация на земеделските производители и селскостопанските кооперации), счита, че „ цифровите принадлежности могат да трансформират напълно селскостопанския бранш, да оказват помощ на земеделските производители да станат по-устойчиви и ефикасни ”. Това, съгласно Майлс, също може да бъде път към икономическото овластяване на дамите. „ Защото към момента има необработен капацитет у дамите фермери ”.

Софи Батас, шеф в Huawei за киберсигурността и поверителността на данните в Европа, посочи умения, които са вградени в ДНК-на дамите: грижа за хората, умеене да споделяш бързо и тъкмо, умения за водене на договаряния, всеобхватни знания за обстановката, дарба за бърза реакция. „ Ето за какво имаме възходящ брой дами в киберсигурността. Виждам това на процедура в Huawei ”, сподели Батас.
още по тематиката
Само 11% от ангажираните в киберсигурността в света са дами, в Европа това са едвам 7%, което е доста разочароващ резултат, по думите на Нина Хасратян, управител „ Политики ” в Европейска организация за киберсигурност (ECSO). „ Трябва да увеличим скоростта и да действаме неотложно в посока да подобрим това ”, съобщи тя, като посочи, че точно по тази причина е основана фондацията Women4Cyber.

„ Промяната може да се случи единствено в случай че обществото има вяра в това. Така че и мъжете, и дамите би трябвало да бъдат част от тази битка за тъждество, за приобщаване и за разнообразие в цифровата сфера, а и отвън нея ”, сподели Берта Хереро, старши управител на Huawei за връзки в обществеността в Европейски Съюз.

Евродепутатът Ибан Гарсия дел Бланко разяснява, че „ и мъжете би трябвало да станат феминисти, тъй като феминизмът е освен въпрос на усеща (или) правдивост, само че даже въпрос на успеваемост от икономическа позиция ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР